Een werkneemster is ruim 35 jaar werkzaam bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, laatstelijk als maatschappelijk werker. Als deze functie komt te vervallen en wordt gewijzigd in die van case-manager, weigert de werkneemster zich hierbij neer te leggen en houdt vast aan haar ‘oude’ werkwijze.

Hierop wordt tussen beide partijen afgesproken dat de werkneemster zich aanmeldt bij het mobiliteitsbureau en dat de werkgever kijkt naar mogelijkheden om haar elders in de organisatie te plaatsen. In de tussentijd wordt van de werkneemster een actieve en gemotiveerde houding verwacht. Als blijkt dat de werkgever zich wel aan de afspraak houdt, maar de werkneemster niet, wil de hij de arbeidsovereenkomst ontbinden.

 

Werkweigering om principiële redenen

Volgens de kantonrechter is voldoende komen vast te staan dat de functie van maatschappelijk werker niet (meer) ingevuld zal worden. Dat een functie komt te vervallen komt voor rekening van werkgever. Voor rekening van werknemer komt echter dat zij de functie van case-manager om principiële redenen niet uitoefent, terwijl zij hiertoe wel in staat is.

 

Situatie te wijten aan werkneemster

De conclusie is dat werkneemster een te passieve houding heeft aangenomen. De kantonrechter wijt de thans ontstane situatie dan ook voor een niet onbelangrijk deel aan werkneemster. Rekening houdend met het lange dienstverband en de (overigens) goede staat van dienst van werkneemster, wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden onder toekenning van een vergoeding van € 35.000 bruto, minder dan een neutrale factor C=1.

 

Tip

Haar te passieve houding is de werkneemster duur komen staan. Een vergoeding op basis van C=1 was normaal indien zij zich van een betere kant had getoond.

 

Rechtbank Maastricht, sector kanton, 20 oktober 2010, LJN: BO1893