De werkloosheid is met nog geen 4 procent nog nooit zo laag geweest. En het aantal vacatures bereikt bijna een record. Toch zijn de voortekenen ongunstiger dan ze in jaren geweest zijn, waarschuwt econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral werknemers in de bouw, horeca en detailhandel krijgen het volgend jaar door de kredietcrisis moeilijk. “Door de kredietcrisis worden banken steeds benauwder om geld uit te lenen. Grote nieuwbouwprojecten komen steeds moeilijker van de grond. De bouwsector ziet het aantal orderontvangsten al afnemen,” stelt Vergeer in dagblad De Pers. Niet alleen banken houden de hand op de knip ook de Nederlandse consument geeft minder uit. Wat zijn gevolgen heeft voor de horeca en detailhandel.

 

Jongeren en uitzendkrachten

En ook jongeren en mensen zonder vaste baan zijn kwetsbaar. Bij de uitzendbranche is de groei eruit. Tijdens een recessie bezuinigen bedrijven eerst op tijdelijke krachten.
“De jeugdwerkloosheid heeft de neiging extra hard uit de bocht te vliegen als het minder wordt’, zegt hoogleraar Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg hierover in het dagblad. “De indicatoren zijn nog mild, maar de kredietcrisis zal zeker effect hebben. Nederland is als exportland gevoelig voor economische pieken en dalen. Als het in Amerika en onze buurlanden slechter gaat, krijgt Nederland daar een harde tik van mee.”

 

Arbeidsparticipatie stijgt

Maar de vergrijzing biedt toch soelaas? Waarschijnlijk niet. Volgens Vergeer zorgt de stijgende arbeidsparticipatie (meer vrouwen gaan werken en ouderen werken langer door) ervoor dat de vrijgekomen banen van babyboomers meer dan gevuld kunnen worden. De werkloosheid zal echter niet voor iedere sector stijgen. “Doordat de arbeidsmarkt onderhuids krap blijft, zal de werkloosheid in sectoren als het onderwijs, de zorg en de overheid niet toenemen” aldus Wilthagen.