Bij de aanvraag van de ontbinding van de arbeidsovereenkomst voert de werkgever concrete argumenten aan waaruit blijkt dat de werknemer niet goed functioneert. Ook stelt de werkgever dat de werknemer hier vanaf het begin van de indiensttreding regelmatig op is aangesproken. De werknemer bestrijdt het gestelde disfunctioneren.
Dossieropbouw onvoldoende
De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek toe, omdat beide partijen het erover eens zijn dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden voortgezet. De vervolgvraag is of er een vergoeding aan de werknemer moet worden toegekend. De kantonrechter oordeelt dat onvoldoende is komen vast te staan dat de werknemer vanaf het begin van de indiensttreding regelmatig op zijn disfunctioneren is aangesproken. Bovendien heeft de werknemer deze stelling betwist.
Begeleiding in verbetertraject
De werkgever had het disfunctioneren moeten onderbouwen met schriftelijke documenten. Ook had hij in het kader van goed werkgeverschap met de werknemer een verbetertraject moeten opstellen en hem daarin moeten begeleiden. Nu hij dat niet heeft gedaan, moet dit voor rekening en risico komen van de werkgever.
Toepassing kantonrechtersformule
Bij toepassing van de kantonrechtersformule zou de vergoeding wegens het korte dienstverband neerkomen op slechts één maand. De kantonrechter acht dit een onaanvaardbaar laag bedrag, mede omdat de werknemer ook zijn auto en zijn huisvesting verliest. Om die reden kent de kantonrechter een vergoeding aan de werknemer toe van zes maandsalarissen.
Rechtbank Den Bosch, 12 februari 2009, LJN: BN3087
Tip: Ook al is een werknemer erg kort in dienst en heeft hij een lage leeftijd, dan kan een ontslag toch nog veel geld kosten. Zorg er altijd voor dat u een dossier opbouwt waarmee het gestelde disfunctioneren schriftelijk kan worden onderbouwd.