Als u iemand op een belangrijke positie schorst, wilt u zo snel mogelijk vervanging regelen. Wees daarbij terughoudend met het onvoorwaardelijk benoemen van een opvolger.

Een werkgever had zijn hoofd HR geschorst. De rechter oordeelde dat dit ten onrechte was gebeurd en verplicht de werkgever de werknemer weer tot al zijn werkzaamheden toe te laten. De werkgever had echter intussen al iemand anders benoemd en stelt voor dat beide werknemers de functie delen.

 

Geen bijzondere omstandigheid

Het Gerechtshof Amsterdam meent dat de werkgever daarmee niet volledig aan de kort geding-uitspraak voldoet. Het oorspronkelijke hoofd HR krijgt immers niet al zijn taken terug, maar moet ze delen. Zouden zich tijdens de schorsing ontwikkelingen hebben voorgedaan waardoor de functie zou zijn gewijzigd – waardoor het voor de werkgever praktisch onmogelijk zou worden de werknemer weer volledig tot zijn oude werk toe te laten – dan zou het anders hebben gelegen. Het benoemen van een ander in die functie is volgens het Hof echter niet zo’n bijzondere omstandigheid.

 

Gerechtshof Amsterdam, 24 april 2008, LJN: BE9677

 

Als een geschorste werknemer zich met succes tegen zijn schorsing verzet, bent u verplicht hem weer volledig toe te laten tot zijn werk. Wees daarom terughoudend met het onvoorwaardelijk benoemen van een opvolger.