De voorovereenkomst is geen arbeidsovereenkomst. Het wordt wel een arbeidsovereenkomst als de oproepkracht gedurende drie opeenvolgende maanden wekelijks en gedurende ten minste 20 uur per maand bij u arbeid heeft verricht. Er is dan sprake van een rechtsvermoeden van een arbeidsovereenkomst.
Als u een oproepkracht na een bepaalde periode niet meer oproept, kan dit als ontslag worden gezien. Dat blijkt uit een uitspraak van het Hof Amsterdam; u hebt de verplichting een contract met een oproepkracht formeel op te zeggen als u hem niet meer oproept.
Beroep op rechtsvermoeden
In deze zaak riep een werkgever een oproepkracht met een contract van een jaar niet meer op, nadat deze vier maanden voor de organisatie had gewerkt. De oproepkracht stapte naar de rechter omdat zij vond dat zij op grond van het rechtsvermoeden recht had om gemiddeld 23 uur per week – het gemiddelde aantal uren dat zij de afgelopen drie maanden had gewerkt – opgeroepen te worden. Zij wilde deze uren doorbetaald krijgen tot het einde van haar contract. De rechter vond ook dat zij een beroep kon doen op het rechtsvermoeden en recht had op loondoorbetaling voor het aantal uren dat zij gemiddeld de afgelopen drie maanden had gewerkt. Als de werkgever niet meer met de oproepkracht wilde werken, had hij hiervoor een ontslagvergunning moeten aanvragen bij Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). Aangezien hij dit niet had gedaan, was de werkgever loon verschuldigd tot het einde van de oproepovereenkomst.
Let op
Wanneer de oproepkracht drie opeenvolgende periodes van telkens drie maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand heeft gewerkt, is er zelfs sprake van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde periode.
Rechtbank Amsterdam, ECLI:NL:RBAMS:2014:522
Bij iedere overeenkomst een helder voorbeeldcontract!
Met dit rapport – aangepast aan de Wet Werk en Zekerheid waarvan enkele regels al per 1 juli 2014 in gaan – beschikt u over de ultieme handleiding om aan de slag te kunnen met de meest gebruikte flexibele arbeidscontracten, waaronder:
- Nulurencontract (inclusief essentiëlebepalingen)
- Min/maxcontract
- Inleencontract bij detachering
- Freelance contract
Behalve kenmerken, voor- en nadelen, risico’s en checklists, vindt u de essentiële bepalingen van een nulurencontract! Meer informatie en downloaden