Een werkgever is van mening dat een werknemer bovenmatig ziek is, wat tot problemen op de werkvloer leidt. De kantonrechter vindt ook dat er onmiskenbaar sprake is van een hoog ziekteverzuim, maar leidt dit ook tot dusdanige organisatorische problemen dat de arbeidsovereenkomst moet worden beëindigd?

Als  een ontbindingsverzoek wordt ingediend tijdens en (mede) wegens ziekte geldt de zogenaamde reflexwerking van de opzegverboden. Dit betekent dat het ontbindingsverzoek niet kan worden ingewilligd, tenzij zich omstandigheden voordoen die een zodanig gewichtige reden vormen dat de arbeidsovereenkomst billijkheidshalve toch behoort te eindigen.

 

Ingrijpende gevolgen door ziekteverzuim

Deze omstandigheden kunnen samenhangen met de arbeidsongeschiktheid van de werknemer. De werkgever dient dan wel aannemelijk te maken dat het ziekteverzuim  zodanig ingrijpende gevolgen heeft voor haar productie- en bedrijfsprocessen dat het dienstverband billijkheidshalve moet eindigen.

 

Daarbij moet rekening worden gehouden met alle relevante omstandigheden, zoals de frequentie en de duur van het ziekteverzuim, de oorzaak, het uizicht op genezing en of de werkgever door de ziekte van de werknemer in financiële moeilijkheden raakt. Verder kan een rol spelen of de ziekmeldingen terug zijn te voeren tot een chronische ziekte of een bijzondere fysieke gesteldheid. Ook kan van belang zijn of de werknemer de afspraken die met hem worden gemaakt in verband met zijn (ziekte)verzuim goed naleeft.

 

In deze zaak had de werkgever geen concrete feiten of omstandigheden gesteld waaruit volgt dat aan deze maatstaf is voldaan. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst niet.

 

Kantonrechter Zwolle, 23 september 2009, LJN: BK0743

 

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst wegens veelvuldig ziekteverzuim is moeilijk. Breng goed in kaart hoe het de organisatie verstoort, maak afspraken met een werknemer en spreek hem erop aan als hij ze niet nakomt. Dan is de kans van slagen het grootst.