Al sinds 1986 is de betreffende werknemer in dienst bij een energieleverancier, laatstelijk in de functie van medewerker Logistiek en Vervoer. De werknemer beschikte over raadpleegrechten ten aanzien van opgenomen gegevens en kon meterstanden invoeren en wijzigen. De werknemer werd ervan verdacht betrokken te zijn bij het terugdraaien van de meters.
Schriftelijk ontslag op staande voet
Nadat de werknemer in hechtenis is genomen heeft de werkgever hem per brief op staande voet ontslagen. Reden hiervoor was een bekentenis van de werknemer omtrent betrokkenheid bij de fraude met de meters. De werkgever heeft daarna de ontbinding van de arbeidsovereenkomst voor zover vereist verzocht bij de kantonrechter.
Ten grondslag aan dit verzoek lag de bekentenis van de werknemer. Verder voerde de werkgever aan dat niet van hem verlangt kan worden een arbeidsovereenkomst voort te zetten met een werknemer, ten aanzien van wie een strafrechtelijk onderzoek gaande is bij werkgever. Als derde stelde de werkgever dat al het vertrouwen in de werknemer weg was.
Verweer werknemer
De werknemer voerde aan dat hij de fraude, het ‘talloze malen’ verschaffen van meetgegevens aan derden zodat deze de meterstanden konden terugdraaien, heeft gepleegd onder ernstige bedreigingen van derden. Hij is niet naar de politie of werkgever gestapt omdat hij geen vertrouwen had in een adequaat optreden. De kantonrechter acht het voldoende bewezen dat de werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan energiefraude. En dat onvoldoende is gebleken dat sprake is geweest van mogelijke ernstige bedreigingen door derden.
Ontslag om dringende reden
Zelfs al zou er sprake zijn van ernstige bedreigingen, dan nog zou dit de handelswijze van de werknemer niet rechtvaardigen. In het licht van goed werknemerschap had de werknemer de politie, of in ieder geval de werkgever hierover moeten inlichten. Werknemer wist immers dat hij middels het verschaffen van dergelijke meetgegevens zijn werkgever in ernstige mate schade zou berokkenen. Het lange dienstverband van de werknemer doet hier niet aan af. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding op grond van dringende redenen.
Rechtbank Rotterdam (Sector Kanton), 3 Januari 2011, LJN: BQ5619
Tip
Ook al wordt een werknemer aangezet door derden tot onrechtmatig handelen jegens de werkgever, dan kan dit handelen toch een dringende reden opleveren, ongeacht een lang dienstverband.