In navolging van enkele kantonrechters heeft nu ook een gerechtshof bepaald dat bij de bepaling van de hoogte van de ontbindingsvergoeding voor een oudere werknemer, rekening mag worden gehouden met inkomsten uit uitkeringen.

De kantonrechtersformule houdt in de A-factor rekening met leeftijd. Ook Aanbeveling 3.5 van de kantonrechtersformule houdt rekening met leeftijd, namelijk met de pensioengerechtigde leeftijd. Hierin staat dat de ontbindingsvergoeding nooit hoger is dan de inkomstenderving tot aan de pensioenleeftijd van de werknemer, meestal 65 jaar.

 

Betekenis pensioenplafond in kantonrechtersformule

In een sociaal plan was de vergoeding gemaximeerd op dit ´pensioenplafond´ onder letterlijk verwijzing naar die aanbeveling uit de kantonrechtersformule. Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft onlangs bepaald hoe dat sociaal plan moet worden uitgelegd en daarmee impliciet geoordeeld over de betekenis van dit zogeheten pensioenplafond in de kantonrechtersformule.

 

Saldering tussen inkomen en uitkeringen

Volgens het Hof mag er bij het begrip inkomstenderving ook rekening worden gehouden met naar verwachting door de werknemer te ontvangen sociale zekerheidsuitkeringen. Dat betekent dat er gesaldeerd mag worden tussen te missen inkomen uit arbeid (het salaris dat de werknemer had kunnen verdienen tot zijn 65ste) en eventueel te ontvangen uitkeringen.

 

Bepalen hoogte ontbindingsvergoeding

Ook het Gerechtshof heeft nu bepaald dat bij de bepaling van de hoogte van de ontbindingsvergoeding voor een oudere werknemer, rekening mag worden gehouden met inkomsten uit uitkeringen. Werkgevers staan hiermee sterker in hun beroep op een lagere vergoeding voor een bijna pensioengerechtigde werknemer.

Wel moet bedacht worden dat de kantonrechter bij de toepassing van Aanbeveling 3.5 rekening mag houden met de verwijtbaarheid en dus via een hogere C-factor alsnog tot een hogere ontbindingsvergoeding kan komen.

 

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 5 oktober 2010, LJN: BN9821