Een werknemer in de functie van chauffeur heeft een alcohol- en drugsprobleem. De door de werkgever aangeboden hulp wordt geweigerd omdat de werknemer stelt zijn problemen onder controle te hebben. De werkgever stuurt, na veel hulppogingen, de werknemer een brief waarin hij stelt dat als de werknemer weigert contact op te nemen met maatschappelijk of zich weer verslaapt dit een einde van de arbeidsovereenkomst tot gevolg heeft.

De werknemer verschijnt zonder reden niet op de tweede afspraak bij bedrijfsmaatschappelijk werk en is daarna ook weer te laat op het werk verschenen. De kantonrechter moet beslissen of de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden moet worden ontbonden. De rechter deelt niet de mening van de werknemer dat zijn alcoholprobleem geen invloed heeft op de wijze waarop hij zijn werk uitvoert.  De werknemer komt regelmatig te laat op zijn werk en is zelfs een keer door zijn collega’s uit zijn bed gehaald en naar het werk gebracht. Ondanks vele waarschuwingen en de dreiging dat zijn arbeidsovereenkomst beëindigd zou worden is de werknemer weer te laat op het werk verschenen. Volgens de werknemer is dit niet een gevolg van alcoholgebruik maar het verkeerd instellen van de wekker.

 

Ontbinding wegens dringende reden

De rechter verwijt de werknemer dat hij hulp steeds heeft afgewezen en de laatste kans bij bedrijfsmaatschappelijk werk ook niet heeft aangegrepen. Alcoholmisbruik kan een symptoom van een ziekte zijn waarmee sprake is van een opzegverbod, maar daar is volgens de rechter in dit geval geen sprake van. De handelswijze van de werknemer brengt de bedrijfsvoering en -veiligheid in het geding. De arbeidsovereenkomst wordt op grond van een dringende reden ontbonden, zonder dat aan de werknemer een vergoeding wordt toegekend.

 

Rechtbank Utrecht, 16 mei 2012, LJN: BX8487

 

Tip

Op grond van goed werkgeverschap moet een werknemer met een alcohol- of drugsprobleem hulp worden aangeboden.