In kort geding heeft de werknemer een loonvordering ingesteld. Werkgever heeft als tegeneis gefixeerde schadevergoeding, terugbetaling van creditcard uitgaven en reparatiekosten van de auto van werknemer gevorderd.
Gebruik bedrijfscreditcard
De werknemer, Manager Operations, heeft de bedrijfscreditcard tijdens zijn vakantie gebruikt voor privédoeleinden, terwijl de werkgever hem dit voorafgaand aan zijn vakantie verboden heeft. Daarnaast is gebleken dat de werknemer zijn vriendin zonder toestemming heeft meegenomen op zakenreis, waarbij de werknemer de kosten daarvan (gedeeltelijk) voor rekening van de werkgever heeft laten komen. Ook heeft de werkgever ontdekt, dat de werknemer privé uitgaven met de creditcard heeft gedaan, zoals etentjes, en deze uitgaven als zakelijke uitgaven heeft gedeclareerd.
Dringende reden
Volgens de kantonrechter heeft werknemer het niet nauw genomen met het op integere wijze gebruik maken van de creditcard van de werkgever en de mogelijkheid tot het achteraf declareren van etentjes die in zakelijke setting hebben plaatsgevonden. De kantonrechter vindt dit onacceptabel, in het bijzonder vanwege de functie van de werknemer en het vertrouwen dat werkgever in hem gesteld heeft door het ter beschikking stellen van de bedrijfscreditcard. Daarbij speelt het korte dienstverband (werknemer was nog geen jaar in dienst) en het niet onberispelijke functioneren van de werknemer mede een rol. Reden waarom de kantonrechter het ontslag op staande voet op grond van een dringende reden in de zin van art. 7:678 BW op voorhand rechtsgeldig acht. De kantonrechter wijst de tegeneis van werkgever af, omdat de werkgever geen spoedeisend belang heeft bij zijn vordering.
Rechtbank Rotterdam, sector kanton, 11 november 2012, LJN: BZ8067
Tip
Een kort geding kan een doeltreffend middel zijn om snel een uitspraak van een rechter te verkrijgen. Daarbij is het altijd van belang om goed te onderbouwen dat de zaak zich in alle opzichten leent voor behandeling in kort geding.