De kantonrechter vond het disfunctioneren niet aannemelijk zodat hij moest beoordelen of enkel de overtredingen van de interne regels een grond opleverden voor ontbinding. Als eerste gaf de kantonrechter aan dat het verzenden van privémail via het zakelijke mailadres zonder nadere toelichting niet zo ernstig is dat het kan leiden tot een ontbinding. Inzake de nevenwerkzaamheden was van belang dat de secretaresse een parttime dienstverband had zodat het haar in beginsel vrij stond andere werkzaamheden te verrichten. De nevenwerkzaamheden bestonden uit activiteiten gericht op empowerment van vrouwen, kinderyoga en oppasactiviteiten. Het combineren van deze activiteiten met het dienstverband met werkgever was volgens de kantonrechter niet onmogelijk.
Intern beleid
De kantonrechter vond van belang dat de werkgever op beide punten geen helder en consistent beleid voerde dat voor alle medewerkers op dezelfde wijze werd gehandhaafd. Werkgever had de secretaresse er nooit op gewezen dat zij de regels overtrad en heeft niet eerder aangegeven wat de gevolgen van verdere overtreding zouden kunnen zijn. Het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden werd dan ook afgewezen.
Rechtbank Amsterdam, sector kanton, 31 mei 2011, LJN: BT8488
Tip
Naast een helder beleid op papier, is een consistente handhaving van dit beleid in de praktijk van groot belang. Maatregelen kunnen in beginsel pas worden getroffen wanneer de regels en de gevolgen bij overtreding van deze regels bij uw werknemers bekend en duidelijk zijn.