Een slechthorende werkneemster heeft in december 2010, in overleg met de personeelsfunctionaris van de werkgever, bij het UWV een aanvraag voor tolkuren ingediend. Het UWV heeft deze aanvraag in januari 2011 gehonoreerd. De werkneemster heeft de werkgever hierover geïnformeerd. Vanaf medio februari 2011 heeft de werkgever diverse bijeenkomsten belegd. Bij de ene bijeenkomst was wel een tolk gebarentaal aanwezig, bij de andere bijeenkomst niet. Naar aanleiding van een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst op 19 april 2011, heeft de werkneemster de werkgever per e-mail verzocht hierbij een tolk gebarentaal aanwezig te laten zijn. De werkgever heeft aangegeven daarop niet te zitten wachten.
Commissie Gelijke Behandeling
Dit bericht heeft geleid tot een hysterische uitbarsting van de werkneemster op de werkvloer, waarbij zij met haar handen op de grond sloeg, hysterisch aan haar haren trok en krijste en schreeuwde. Vervolgens meldt de werkneemster zich ziek en dient een klacht in bij de Commissie Gelijke Behandeling. De werkgever accepteert de ziekmelding niet en vraagt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
Ontbindingsverzoek slechts gebaseerd op één voorval
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst niet en wijst het verzoek van de werkgever daartoe af. De kantonrechter overweegt hiertoe dat het ontbindingsverzoek is gebaseerd op één voorval en dat het objectief gezien niet gerechtvaardigd is dat de werkgever hierdoor geen vertrouwen meer heeft in een vruchtbare voortzetting van het dienstverband met werkneemster. De kantonrechter acht het daarbij van belang dat er weliswaar sprake is geweest van een hysterische uitbarsting, maar dat de werkneemster zich daarbij niet agressief heeft gedragen naar collega’s. Bovendien heeft het voorval slechts enkele minuten geduurd en bestaat er een verband tussen de uitbarsting en de ongenuanceerde weigering van de werkgever om tijdens de bijeenkomst een tolk gebarentaal aanwezig te laten zijn. De kantonrechter overweegt verder dat er geen aanwijzingen zijn voor herhaling en dat het indienen van een klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling nooit reden mag zijn om beëindiging van de arbeidsovereenkomst na te streven, omdat werkneemster hierdoor ten onrechte in haar rechten wordt beperkt.
Rechtbank Leeuwarden sector kanton, 27 juli 2011, LJN: BR5311
Tip: houdt er rekening mee dat afhankelijk van de omstandigheden een enkel voorval niet voldoende grond oplevert voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst.