Een werkneemster die al ruim vier jaar wegens ziekte korter werkt dan in haar contract staat, wordt volledig arbeidsongeschikt. Heeft zij recht op loondoorbetaling?

Eind jaren 80 trad een werkneemster bij Delta Air Lines in dienst als Senior Airport Services Agent op Schiphol, voor twintig uur per week. In deze functie houdt zij zich bezig met inchecken, begeleiden van passagiers naar de gate en werken aan de transferbalie. In mei 2003 raakt ze volledig arbeidsongeschikt. In december van dat jaar hervat zij haar werkzaamheden voor twaalf uur per week, waarna een half jaar haar loon wordt teruggebracht naar 60 procent.

 

Vier jaar later, in april 2008, valt de werkneemster volledig uit wegens hartklachten. Op18 november 2008 bericht Delta de werkneemster dat zij de loonbetaling met ingang van 1 januari 2009 zal beëindigen. De werkneemster vordert doorbetaling van het loon omdat in april 2008 een nieuwe ziekteperiode is ontstaan met een nieuwe loondoorbetalingsverplichting. Volgens haar is sprake van een (stilzwijgende) wijziging van de bedongen arbeid.

 

Geen stilzwijgende verlenging

De kantonrechter overweegt dat voor het ontstaan van een nieuwe 104-wekenperiode is vereist dat de bedongen arbeid na de eerste arbeidsongeschiktheid is gewijzigd. Er is niet gebleken dat partijen een nieuwe arbeidsovereenkomst voor twaalf uur per week hebben gesloten. De omstandigheid dat de werkneemster al geruime tijd dezelfde aan haar mogelijkheden aangepaste werkzaamheden heeft verricht, leidt niet tot de conclusie dat de arbeidsovereenkomst stilzwijgend is gewijzigd. De eis wordt daarom afgewezen.

 

Tip

Op grond van artikel 7:629 lid 1 BW is de werkgever verplicht tijdens ziekte van de werknemer gedurende een periode van maximaal 104 weken een percentage van het loon door te betalen.

 

Kantonrechter Haarlem, 25 februari 2009 (LJN BH5169)