Een bagagemedewerker op Schiphol wordt op basis van camerabeelden verdacht van betrokkenheid bij bagagediefstal. Hoewel de werknemer ontkent, ontslaat de werkgever hem op staande voet. Kan dit?

De werkgever verzoekt de rechter de arbeidsovereenkomst voorwaardelijk te ontbinden voor zover het ontslag op staande voet geen stand houdt. De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek toe.

 

Betrokkenheid bij diefstal

Daarbij acht de rechter van belang dat de werkgever meerdere keren heeft aangegeven dat het essentieel is voor zijn bedrijfsvoering dat hij zijn werknemers kan vertrouwen, en dat zich bij de bagageafhandeling geen onregelmatigheden voordoen. De werkgever mag wat dat betreft hoge eisen stellen aan zijn werknemers.

 

Daarnaast stelt de rechter vast dat de werknemer door zowel de Koninklijke Marechaussee als het Openbaar Ministerie op grond van de camerabeelden als verdachte van betrokkenheid bij diefstal is aangemerkt.

 

Onrechtmatig handelen

De kantonrechter oordeelt dat het aan de strafrechter is om deze betrokkenheid al dan niet vast te stellen. Uit de beelden volgt in ieder geval wel dat de werknemer betrokken is geweest bij onregelmatigheden bij de bagageafhandeling. Zo is bijvoorbeeld te zien dat de werknemer meerdere keren met zijn handen in bagagestukken zit.

 

Ontbinding zonder vergoeding

De werknemer heeft geen goede verklaring gegeven voor zijn gedragingen. Gelet op de aard van het werk en de bijzondere vertrouwensrelatie zijn deze gedragingen volgens de rechter ernstig genoeg om tot het oordeel te komen dat de arbeidsovereenkomst onmiddellijk en zonder vergoeding moet worden ontbonden.

 

Rechtbank Haarlem, 12 februari 2010, LJN: BM2041

 

Tip: Ook als (nog) niet vaststaat dat een werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan diefstal of andere ernstige gedragingen, kan het geconstateerde dubieuze handelen op zichzelf toch een grond vormen voor ontslag zonder vergoeding.