De werknemer stelt zich op het standpunt dat de werkgever hier geen beroep meer op kan doen vanwege de overeengekomen finale kwijting. De werkgever stelt dat de finale kwijting beperkt is tot de financiële afwikkeling van de arbeidsovereenkomst en dat het geheimhoudings- en concurrentiebeding niet hieronder valt.
Geen beroep op geheimhoudings- en concurrentiebeding
De rechtbank Leeuwarden stelt de werknemer in het gelijk en overweegt dat voor de reikwijdte van de finale kwijting niet alleen gekeken moet worden naar de taalkundige uitleg, maar ook naar de zogenaamde ‘Haviltex-norm’. Wat is gelet op de feitelijke omstandigheden de meest voor de hand liggende uitleg van de overeengekomen finale kwijting? Omdat partijen uitdrukkelijk hebben bepaald dat zij na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst over en weer niets meer van elkaar te vorderen hebben, dat zij geen verplichtingen meer over en weer hebben en dat zij elkaar finale kwijting verlenen, acht de rechtbank de bepalingen niet expliciet beperkt tot financiële rechten. Daarnaast speelt onder meer mee dat de werkgever zich had laten bijstaan door een advocaat en de werknemer niet, zij tijdens de onderhandelingen het onderwerp ‘concurrentie’ aan de orde had gesteld zonder hierover in de vaststellingsovereenkomst expliciete afspraken te maken en dat de werknemer minder had gekregen dan waar hij volgens eigen zeggen recht op had. De werkgever kon dan ook geen beroep doen op het geheimhoudings- en concurrentiebeding omdat dit onder de finale kwijting viel.
Rechtbank Leeuwarden, 10 oktober 2012, LJN: BX9971
Tip
De reikwijdte van overeengekomen finale kwijting in een vaststellingsovereenkomst kan worden beperkt door bepaalde afspraken hiervan uit te sluiten. Hierbij kan gedacht worden aan bovenstaande bedingen, maar bijvoorbeeld ook aan pensioenaanspraken.