In de ochtend van 10 november 2007 heeft de kok zich ziek gemeld. Diezelfde avond heeft de werkgever de kok werkzaamheden zien verrichten in de keuken van Le Grand Royal, een concurrerend restaurant in Arnhem. Vervolgens is de werkgever naar het huis van de kok gegaan en heeft hem gebeld met de vraag waar hij was. Hierop heeft de kok aangegeven thuis te zijn. Dit was (aldus) niet het geval; pas later is hij bij zijn huis gearriveerd. Op dat moment heeft de werkgever de kok op staande voet ontslagen. Dit is bij brief van 12 november 2007 aan hem bevestigd. De kok heeft de nietigheid van het ontslag ingeroepen en doorbetaling van salaris gevorderd bij de kantonrechter. De kantonrechter heeft de vordering afgewezen, waarop de werknemer hoger beroep heeft ingesteld bij het Gerechtshof.
Dringende reden
In hoger beroep is niet aan de orde of verrichten van werkzaamheden tijdens ziekte door de werknemer in een (concurrerend) restaurant, indien vaststaand, een dringende reden voor ontslag op staande voet opleverde. Ter gelegenheid van de pleidooien in hoger beroep heeft de werkgever zich op het standpunt gesteld dat het gegeven ontslag op staande voet niet enkel gebaseerd was op de gebeurtenissen van 10 november 2007, maar ook op de veronderstelling dat de werknemer tijdens een eerdere ziekmelding werkzaamheden heeft verricht bij een ander restaurant,
Eerdere gedragingen
Het Hof oordeelt dat bij de beoordeling van een ontslag op staande voet rekening mag worden gehouden met eerdere gedragingen van een werknemer, indien het voor de werknemer in kwestie wel duidelijk is c.q. de werknemer moet hebben begrepen dat die eerdere gedragingen mede bepalend waren voor het oordeel van de werkgever. Aangezien in de brief van 12 november 2007 slechts verwezen wordt naar “het feitencomplex op 10 november 2007” is hiervan in casu volgens het Hof geen sprake; de eerdere gedragingen mogen dus niet worden meegewogen.
Daarnaast oordeelt het Hof dat vooralsnog onvoldoende vast is komen te staan dat de werknemer daadwerkelijk werkzaamheden heeft verricht bij restaurant Le Grand Royal ten tijde van zijn ziekte. Het Hof laat de werkgever hiervoor toe tot nader bewijs.
Gerechtshof Arnhem, 9 augustus 2011, LJN: BR5918
Tip
Wanneer een werkgever een ontslag op staande voet overweegt, is het noodzakelijk eerst af te wegen of de ontslaggrond met bewijsstukken te onderbouwen is en of deze ook redelijkerwijs kenbaar had kunnen/moeten zijn voor de werknemer wiens arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang eindigt.