Als u na een faillissement de gezonde onderdelen van een bedrijf voortzet en de verliesgevende afstoot, is sprake van een doorstart. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad hoort u dan rekening te houden met de arbeidsovereenkomsten, die werknemers hadden bij de failliete werkgever. Deze tellen mee in de keten van arbeidsovereenkomsten, ook als deze voor onbepaalde tijd waren.
Na het faillissement van een werkgever heeft de curator de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met één van de werknemers opgezegd. Een week later kreeg de werknemer een contract voor bepaalde tijd voor dezelfde werkzaamheden als voorheen bij de opvolger van zijn werkgever. Het tijdelijke contract werd niet verlengd. De werknemer stapte naar de rechter, omdat er een contract voor onbepaalde tijd zou zijn ontstaan.
Doorbetalen loon
Al eerder bepaalde de Hoge Raad dat, als een curator de overeenkomst rechtsgeldig opzegt, de keten van arbeidsovereenkomsten niet doorbroken wordt als de werknemer bij de opvolger van het failliete bedrijf in dienst treedt. In deze zaak was er ook sprake van een keten, waardoor er met het nieuwe contract een contract voor onbepaalde tijd ontstond. De werknemer was dus niet rechtsgeldig ontslagen. De werkgever moest daarom het loon van de werknemer doorbetalen.
Er ontstaat een arbeidsovereenkomst:
- Na drie achtereenvolgende tijdelijke contracten;
- Als de totale duur van achtereenvolgende contracten drie jaar of langer is.
Let op
Een contract telt mee als er minder dan drie maanden tussen elkaar opvolgende contracten ligt. In een cao kan hiervan worden afgeweken. Overeenkomsten voorafgaand aan een faillissement tellen dus ook mee.