Het doel van het onderzoek is om te horen wat de NCD-leden belangrijk vinden voor de bevordering van ondernemerschap in Nederland en hoe zij de huidige acties van het kabinet beoordelen. Als belangenbehartiger voor haar leden wil de NCD op deze manier een constructieve bijdrage leveren aan het overheidsbeleid. Wat het meest opvalt, is dat ruim 65 procent van de leden aangeeft dat de regeldruk het afgelopen jaar niet verminderd is. Bovendien is 67 procent van mening dat het aanvragen van een vergunning te veel tijd in beslag neemt. Een overgrote meerderheid (74 procent) vindt dat het huidige ontslagrecht moet worden aangepakt. Het ondernemersbeleid van het kabinet is over het algemeen beoordeeld met een magere zes als rapportcijfer.
Ontslagregeling
NCD voorzitter Susanne Stolte: “De miljoenennota toont duidelijk aan dat het kabinet ook het komende jaar focust op een verminderde regeldruk. Maar volgens het regeerakkoord en de miljoenennota blijft het huidige ontslagrecht intact. In het kader van efficiënte wetgeving vinden wij dat de ontslagregeling een andere gestalte moet krijgen.”
Versoepeling van ontslagrecht
De huidige ontslagregeling beschermt de werknemer tegen een beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de werkgever. Als een werkgever een arbeidsovereenkomst voortijdig wil opzeggen, is toestemming nodig van het UWV WERKbedrijf of moet hij het contract laten ontbinden bij de kantonrechter. Stolte: “Deze huidige regeling sluit niet meer aan bij de tijdsgeest en moet efficiënter vormgegeven worden. Dat kan door werkgevers de mogelijkheid te bieden om op elk moment een arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen, zonder bemoeienis van een overheidsinstantie. De rechter kan dan achteraf toetsen of de werkgever een ontslagvergoeding uit moet betalen aan de werknemer. Op deze manier wordt de arbeidsmarkt flexibeler en wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om personeel aan te nemen.”