Tot nu toe hebben ongeveer vijftig bedrijven met in totaal drieduizend werknemers een verzoek voor werktijdverkorting ingediend. De regeling staat open tot 1 januari 2009 of zoveel eerder als het aantal van 20.000 werknemers (in voltijd) waarvoor werktijdverkorting is toegestaan, is bereikt.
Een stap in de goede richting
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de plannen. Vakcentrale FNV is verheugd dat de regeling er in ieder geval is gekomen. Wel vindt bestuurster Wilna Wind de termijn voor bedrijven om een verzoek te kunnen indienen erg kort. Voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten vindt het wel een stap in de goede richting maar is kritischer. Een bedrijf moet bijna failliet zijn, wil het in aanmerking komen, zei hij in een eerste reactie. Hij vindt net als Wind de termijn kort. Bedrijven die na januari door de kredietcrisis in de problemen komen, vallen dan buiten de boot.
Niet aanpassen aan de economische ontwikkelingen
Voorzitter Jan Kamminga van organisatie FME-CWM voor industriële en metaaltechnische bedrijven, deelt die kritiek. De 200 miljoen die het kabinet beschikbaar stelt, staat gelijk aan ongeveer 20.000 voltijdwerknemers die tijdelijk de WW in mogen. D66 is bang dat werknemers van de regen in de drup raken. Bedrijven die steun krijgen gaan zich niet aanpassen aan de economische ontwikkelingen. “Wij houden werknemers vast bij bedrijven die geen toekomst hebben, terwijl er nu veel vacatures zijn bij bedrijven die wel goed presteren”, zei Fatma Koser Kaya.
Tip
Het aanvraagformulier voor de tijdelijke regeling werktijdverkorting is binnenkort beschikbaar op www.szw.nl. Bedrijven wordt geadviseerd om hiervoor geen aanvraag in te dienen op basis van de oude regeling. In de nieuwe regeling werktijdverkorting worden specifieke eisen gesteld.
De werktijdverkorting geldt in beginsel voor zes weken en kan tot maximaal 24 weken verlengd worden. Bedrijven kunnen voor de omvang van het omzetverlies werknemers naar huis sturen; bij bijvoorbeeld 35 procent omzetverlies kan voor 35 procent van de werknemers werktijdverkorting worden aangevraagd. De werknemers blijven in dienst van het bedrijf en ontvangen gewoon loon; de overheid betaalt de werkgever dan de WW-uitkering. Omdat werkgevers er naar streven de werknemers voor wie ze werktijdverkorting aanvragen in dienst te houden, zal de verlening van werktijdverkorting in het algemeen geen gevolgen hebben voor de WW-uitkering als de werknemer later alsnog ontslagen wordt.