Wat was het geval? Een werkneemster die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt was, werkte nog drie uur per week. De werkgever bood aan na beëindiging van de arbeidsovereenkomst een nieuwe arbeidsovereenkomst aan te gaan voor deze kortere arbeidsduur.
Voorafgaand aan de ontbindingsprocedure had de werkgever geprobeerd een ontslagvergunning te verkrijgen, maar UWV WERKbedrijf verleende deze niet omdat er een herplaatsingsmogelijkheid was voor drie uur per week. Gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst ofwel deeltijdontslag is niet mogelijk volgens de Beleidsregels Ontslagtaak UWV (Beleidsregels).
Ontslagaanvraag
De kantonrechter Sittard stelt vast dat de werkgever in essentie de arbeidsovereenkomst naar drie uur wil terugbrengen vanwege complexe re-integratie- en herplaatsingsproblematiek. De ontbindingsprocedure ex artikel 7:685 BW, waarbij er sprake moet zijn van een verandering in de omstandigheden waardoor de arbeidsovereenkomst dadelijk of na korte tijd moet eindigen, is daarvoor niet de juiste weg.
Omdat het ontbindingsverzoek op dezelfde gronden als de ontslagaanvraag bij UWV WERKbedrijf is gebaseerd, overweegt de kantonrechter dat toewijzing van het verzoek bij gebreke van een gewichtige reden regelrecht gericht is op het ontgaan van de Beleidsregel dat deeltijdontslag niet mogelijk is. Daar gaat de kantonrechter niet in mee, zodat het verzoek wordt afgewezen.
Kantonrechter Sittard, 4 maart 2010, LJN BL6533
Let op: De Beleidsregels van UWV WERKbedrijf stellen onder meer dat werkgever en werknemer zich voldoende moeten inspannen voor re-integratie. Ontslag is alleen mogelijk als de werknemer op geen enkele manier (ook niet via scholing) herplaatst kan worden in een aangepaste of passende functie.