Aanvankelijk zou de deeltijd-WW per 1 januari 2010 stoppen. Nu is besloten deze WW-steun, waarmee bedrijven gedurende de economische crisis hun personeel minder kunnen laten werken, door te laten lopen tot 1 april 2010.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakte de verlenging bekend in een opiniestuk in de Volkskrant, dat hij samen met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft geschreven.

 

Donner hoopt met de deeltijd-WW te voorkomen dat werkgevers vakkrachten moeten ontslaan, die ze bij een aantrekkende vraag door economisch herstel weer hard nodig hebben. De recessie mag dan officieel voorbij zijn, dat geldt volgens de minister en Klijnsma niet op de arbeidsmarkt. Ook in de Tweede Kamer is aangedrongen op verlenging van de deeltijd-WW, zolang er geld over is en nog gevreesd wordt voor ontslaggolven in onder meer de bouw.

 

Langdurig werklozen

Wel waarschuwt Donner dat de regeling niet te lang opengehouden moet worden. “Het remt de dynamiek, zeker als het aantal vacatures straks weer stijgt. Het beperkt bedrijven die wel kunnen groeien. Ook beperkt het de mogelijkheden voor mensen om over te stappen naar andere sectoren,” stelt hij.

 

De minister gaat ervan uit dat werkgevers en vakbonden die aandrongen op een verlenging, zich aan eerder gemaakte afspraken houden. Daarbij wijst hij op toezeggingen van de vakbeweging om mee te werken aan ‘een bescheiden loonontwikkeling’ en werkgevers die beloofd hebben banen beschikbaar te stellen voor langdurig werklozen en mensen met een handicap.

 

In juni moest de WW-steun nog worden opgeschort, omdat de vraag hiernaar onverwacht groot was. Maar sinds deze in juli is heropend met aangescherpte criteria doen bedrijven minder beroep op de regeling en lijkt het budget niet op te gaan voor de jaarwisseling. Tot nu toe maken ongeveer 3800 bedrijven met totaal 40.000 werknemers gebruik van de crisissteun.