De werkloosheid is in een jaar met bijna 80.000 personen toegenomen aldus het CBS. In vergelijking met de voorspellingen van het CPB vallen de cijfers mee. Toch waarschuwt FME-voorzitter Jan Kamminga voor teveel optimisme. “In het afgelopen half jaar steeg de werkloosheid gemiddeld met ongeveer 11.000 mensen per maand, zonder de deeltijd-WW was dat aantal nog veel hoger geweest.”

De deeltijd-WW heeft volgens de FME-voorzitter een dempend effect gehad op de werkloosheid: “Minstens 15.000 mensen hebben hierdoor hun baan kunnen behouden.” Het FME heeft vorig jaar bij de eerste tekenen van de recessie al gepleit voor een regeling rond werktijdverkorting naar Duits model. Kamminga: “Sinds het begin van de invoering van werktijdverkorting en later deeltijd-WW ageren wij tegen de bureaucratie die met de uitvoering gepaard gaat. Ook het uitkleden van de oorspronkelijke toch al sobere regeling deeltijd-WW, baart ons zorgen.”

 

Deeltijd-WW: de regels

  • De deeltijd-WW maakt het mogelijk dat de werkgever de werktijd van één of meer van zijn werknemers eenzijdig verkort.
  • Volgens de Regeling deeltijd-WW mag de werktijd ten hoogste met de helft worden verkort in een aaneengesloten periode van maximaal (1 x13 + 2 x 26) = 65 weken. Conform het voorstel van Donner tot aanpassing van de regeling wordt de termijn waarbinnen gebruik gemaakt mag worden van de regeling afhankelijk van het aantal werknemers dat een beroep doet op de deeltijd-WW. Als 60 tot 100 procent van de werknemers gebruik maakt van de regeling mag dit voor de duur van negen maanden. Gaat het om 30-60 procent dan kan dit gedurende één jaar, bij minder dan 30 procent is de termijn maximaal één jaar en drie maanden. De wijzigingen worden pas van kracht als nieuwe werknemers instromen of bij verlenging van lopende regelingen.
  • De deeltijd-WW is niet zonder voorwaarden. Als een werkgever een maximumaantal van twintig medewerkers van de regeling wil laten profiteren moet een vertegenwoordiging van werknemers akkoord gaan. Bij twintig of meer deelnemers moeten vakorganisaties instemmen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Daarin moeten ook afspraken staan over scholing van werknemers en over de mogelijkheid om werknemers tijdelijk bij een andere werkgever onder te brengen. Het UWV controleert steekproefsgewijs of de afspraken worden nagekomen, bij een verlenging wordt getoetst of afspraken zijn nageleefd.
  • Als een werkgever gebruik maakt van de regeling, brengt dat nog andere verplichtingen met zich mee. Gedurende de deeltijd-WW moet de werkgever gewoon loon betalen over het aantal uren dat de werknemer nog wel werkt. Komt de werknemer niet in aanmerking voor een deeltijd WW-uitkering, omdat hij niet (meer) aan de voorwaarden voldoet, dan moet de werkgever het volledige loon doorbetalen.
  • Als een werkgever tijdens de deeltijd-WW niet het afgesproken loon betaalt aan de werknemer of hem te snel ontslaat (binnen 13 tot 22 weken na afloop van de deeltijd-WW, afhankelijk van de duur ervan), moet de werkgever een schadevergoeding betalen aan het UWV. De vergoeding kan behoorlijk oplopen en is zelfs verschuldigd als de werknemer wordt ontslagen vanwege disfunctioneren.
  • Een aantal van de gebruikelijke WW-verplichtingen geldt echter niet bij deeltijd-WW, zoals: sollicitatieplicht, inschrijving als werkzoekende, de verplichting om ander (deeltijd)werk te accepteren. Er geldt geen fictieve opzegtermijn: de WW-uitkering gaat meteen in. Na afloop van de deeltijd-WW heeft een werknemer weer recht op volledige loondoorbetaling.