De FNV/de nieuwe vakbeweging wijst op de gevaarlijke combinatie van banenverlies en verslechtering van de WW en de ontslagbescherming van mensen. Bovendien is er te weinig geregeld voor flexwerkers aldus de vakbeweging.
FNV-voorzitter Ton Heerts: “Het zijn kille tijden. Dit regeerakkoord komt vooral bij werkenden hard aan. De werkloosheid loopt de komende jaren op met 0,9 procent. Dat betekent tienduizenden extra werklozen erbij. De WW wordt sterk ingeperkt en in combinatie met de verlaging van de ontslagvergoedingen is dat desastreus. Er moet bezuinigd worden, dat is helder. Maar met deze plannen ben je vooral aan het slopen en te weinig aan het bouwen. Een groot deel van de rekening van dit kabinet gaat naar de werkenden in Nederland.”
WW-voorstellen afgewezen
Voor de FNV staat werkgelegenheid bij de beoordeling van het regeerakkoord voorop. “Juist in deze tijd waarin er 8.000 werklozen per maand bijkomen, is het inperken van de WW in hoogte en duur de verkeerde maatregel op het verkeerde moment. Bovendien wordt in het tweede jaar van de WW de uitkering gerelateerd aan het minimumloon. In de praktijk betekent dit dat mensen al na een paar maanden moeten gaan nadenken over de verkoop van hun huis. Want dat kan je allemaal niet opvangen. De WW-voorstellen wijzen we af. De logica tussen premie en uitkering raakt hiermee zoek.”
Ontslagrecht verbeteren
Over het ontslagrecht zegt Heerts: “Het is goed dat de preventieve toets wordt gehandhaafd. Er zijn echter meer vragen dan antwoorden over de invulling hiervan. In overleg met onze leden gaan we, met werkgevers, ons inzetten voor verbetering van deze plannen.”
Goede punten
Goede punten in het regeerakkoord zijn onder meer de inkomensafhankelijke zorgpremie en dat er een begin wordt gemaakt met de aanpak van de problemen op woningmarkt.
Vakcentrale CNV roept op om de arbeidsmarkt zorgvuldig te hervormen. CNV-voorzitter Jaap Smit: “Het regeerakkoord oogt snoeihard. Het kabinet gaat de komende jaren flink bezuinigen en dat raakt iedereen. Dat wisten we. Het heeft geen zin tegen elke maatregel te zijn. Voor het CNV is het de vraag of de pijn op een eerlijke manier wordt verdeeld.”
“Het kabinet lijkt te kiezen voor hervormingen, dat is te prijzen,” aldus Smit. “In de aanpak van de crisis pleit het CNV al geruime tijd voor hervormingen in plaats van botte bezuinigingen. Hervormen kan niet zonder draagvlak. Ik ben dan ook blij dat het kabinet ervoor lijkt te kiezen het gesprek aan te gaan met de sociale partners.”
De discussie over de plannen voor de WW, de Ziektewet en het Ontslagrecht, moet met sociale partners worden gevoerd aldus Smit. “Die plannen moeten beter! Hervormen doe je zorgvuldig, dat kost tijd. Wat betreft de woningmarkt hebben Rutte en Samsom dat begrepen. Het is aan sociale partners pal te staan voor dezelfde zorgvuldigheid bij de hervorming van de arbeidsmarkt. Hervorming van de arbeidsmarkt kan alleen met gericht beleid op van-werk-naar-werk-trajecten, investeren in mobiliteit en het terugdringen van flexibiliteit, voordat er wordt ingegrepen in het ontslagrecht en de WW.”
Duurzame inzetbaarheid
Voor het CNV draait alles om duurzame inzetbaarheid, preventie en inzet op van werk naar werk, waarbij er een grote verantwoordelijkheid ligt bij werkgevers. Smit: “Met alleen gepeuter aan het ontslagrecht tast je een waardevol systeem aan, dat nu voorziet in rechtsbescherming van werknemers en hen zicht biedt op continuïteit om in hun eigen inkomen te kunnen voorzien. Als het ons lukt meer mensen, gezonder en tegen een rechtvaardig loon aan het werk te krijgen en te houden, is dat goed voor iedereen. Dan is er pas sprake van hervorming op de arbeidsmarkt. Het CNV heeft hier al eerder voorstellen voor gedaan.”
Pijn eerlijker verdelen
Voor het CNV is het eerlijk verdelen van pijn het grootste streven. Smit: “Er moet een balans zijn tussen rijk en arm, ziek en gezond en jong en oud. Grote groepen mensen, niet alleen aan de onderkant van samenleving, hebben nu al de grootste moeite de eindjes aan elkaar te knopen.” Hij verwijst daarbij naar de zorg waar volgens het CNV harde klappen vallen. En voor ambtenaren en de kinderopvang ‘lijkt er nog geen licht aan het einde van de tunnel te schijnen’ aldus Smit.