Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Het is een intern gericht proces, terwijl de markt vraagt om alert zakendoen. Tijdens het reorganisatietraject breekt er voor werknemers een onzekere tijd aan. Dit heeft effect op de focus, motivatie en productiviteit. Het is daarom in ieders belang om de doorlooptijd van een reorganisatie zo kort mogelijk te houden. Een reorganisatie kent geen ruimte voor vergissingen, dat ondermijnt direct het vertrouwen en kan tot extra (juridische) kosten leiden. Aan welke basisvoorwaarden moet je voldoen om de reorganisatie succesvol te laten verlopen?

De eerste voorwaarde voor een snelle en correcte reorganisatie is een goede voorbereiding met duidelijke afspraken. Een helder reorganisatieplan staat hierin centraal en beschrijft welk doel de reorganisatie beoogt en welke stappen daarvoor gezet moeten worden. Het reorganisatieplan bevat een blauwdruk van de huidige en nieuwe organisatie, en geeft aan wie waarvoor verantwoordelijk is om het besluitvormingsproces te bevorderen. Op deze manier kan de reorganisatie strak en gestroomlijnd uitgevoerd worden.

 

Zorgvuldigheid geboden

Als het startsein eenmaal is gegeven is, zijn afspraken belangrijk maar is ook zorgvuldigheid geboden. Het personeelsinformatiesysteem dient bijvoorbeeld volledig en up-to-date te zijn en het afspiegelingsbeginsel correct toegepast. Daarnaast is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de functiegroep van medewerkers. De functiegroep bepaalt de uitgangspositie van een medewerker en de mate waarin hij eventuele concurrentie ondervindt van collega’s. Om zorgvuldigheid te waarborgen kan de inzet van goede software uitkomst bieden. Hiermee houd je het overzicht, voorkom je menselijke fouten en interpretatieverschillen. Bovendien zijn er processen die ermee geautomatiseerd worden, waardoor handwerk wordt vermeden.

 

Lees de rest van de blog op hrinnovatieplatform.nl