De werknemer begint op 18-jarige leeftijd als baliemedewerker bij de Rabobank. In de loop der jaren volgt hij diverse opleidingen en bekleed diverse functies, ook op directieniveau, bij verschillende vestigingen en bij Rabobank Nederland. Per 1 augustus 2007 wordt hij gedetacheerd als manager Private Banking bij een gefuseerde Rabobank. Per 1 maart 2008 wordt hij directeur Wholesale en in mei 2009 algemeen directeur.
Beëindiging arbeidsovereenkomst
Op 9 maart 2009 wordt hem in een beoordeling medegedeeld, dat de noodzakelijke beleidswijzigingen om de resultaten van de bank te verbeteren, te langzaam worden doorgevoerd. De beoordeling kan echter niet als onvoldoende worden gekwalificeerd. Bovendien blijkt over de hele linie dat de bank niet ‘in control’ is en dat velen daarvoor verantwoordelijk zijn. Maar in een brief van 17 juli 2009 deelt het bestuur en de Raad van commissarissen mee, dat zij de arbeidsovereenkomst willen beëindigen.
Ontbindingsverzoek onvoldoende gemotiveerd
De kantonrechter acht het ontbindingsverzoek onvoldoende gemotiveerd. Maar zal dit wel doen, gezien de verstoorde arbeidsverhouding. De Rabobank stelt dat de werknemer op 1 maart 2008 in dienst is getreden, en dat hooguit als aanvangsdatum de detachering per 1 augustus 2007 kan worden genomen.
De rechter oordeelt echter dat 1 augustus 1973 als ingangsdatum geldt omdat de werknemer onafgebroken bij de Rabobank-organisatie heeft gewerkt. Deze organisatie heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een samenhangende eenheid. De Rabobank-organisatie duidt zichzelf aan als Rabobank Groep, heeft één Rabobank CAO, een eigen pensioenregeling en kent een eigen mobiliteit Directeuren. Dit komt dus neer op een dienstverband van 37 jaar.
Onzorgvuldige handelswijze
De rechter is van oordeel dat de Rabobank tekort is geschoten in motivering en onderbouwing van haar verzoek en dat de handelswijze niet zorgvuldig is geweest. Voor twee andere collega directeuren is een alternatief gevonden binnen de Rabobank Groep. De kantonrechter is van oordeel dat de C-factor op 2 moet worden gesteld, hetgeen resulteert in een vergoeding van € 716.968.
LJN: BL1876 Rechtbank Roermond, sector kanton, 27 januari 2010.