Met het overeenkomen van een concurrentiebeding beperkt de werknemer zijn vrije arbeidskeuze. Door dit schriftelijk aan te gaan laat de werknemer weten de consequenties goed te hebben overwogen. De rechtbank te Dordrecht is van mening dat met het versturen van een akkoord per e-mail ook aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.

De werknemer heeft van zijn werkgever een concept arbeidsovereenkomst ontvangen. In dit concept zijn onder andere een nevenwerkzaamhedenbeding en een relatie-/concurrentiebeding opgenomen. Tussen partijen is e-mailverkeer geweest over de strekking van het nevenwerkzaamhedenbeding. De werknemer laat uiteindelijk aan de werkgever weten: “Zo is het akkoord wat mij betreft”.

 

Ondertekening concurrentiebeding

De Hoge Raad heeft in 2008 beslist dat voor de rechtsgeldigheid van een concurrentiebeding niet vereist is dat de arbeidsvoorwaarden waarin een concurrentiebeding is vastgelegd, ondertekend hoeft te worden. Voldoende is dat de werknemer zich schriftelijk akkoord verklaard heeft met de arbeidsvoorwaarden waarin het concurrentiebeding is opgenomen, mits dat document als bijlage is bijgevoegd.

 

Rechtsgeldig

De Rechtbank Dordrecht beslist in kort geding dat de situatie waarbij de werknemer per e-mail zijn akkoord heeft gegeven, vergelijkbaar is met de situatie waarbij de werknemer per brief zijn akkoordverklaring zou hebben gegeven. Het concurrentiebeding is rechtsgeldig overeengekomen.

 

Rechtbank Dordrecht, 8 september 2011, LJN BS1170

 

Tip

Door een concurrentiebeding op te nemen in de arbeidsovereenkomst en deze door de werknemer – ook bij verlengingen – te laten tekenen, kan er geen discussie bestaan of aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan.