Een glashandel verzoekt de kantonrechter om de arbeidsovereenkomsten van tien werknemers te ontbinden wegens bedrijfseconomische redenen. Het verzoek wordt afgewezen. Een zusteronderneming slaagt er wél in toestemming te krijgen voor collectief ontslag. Vanwaar dit verschil?

Uit overgelegde cijfers van de glashandel blijkt dat over 2009 verlies wordt geleden, maar dat er in 2008 goede resultaten zijn geboekt. Het geschetste financiële beeld wordt bovendien vertroebeld doordat er in 2009 een dure snijmachine is aangeschaft.

 

Stukken collectief ontslag

De werkgever heeft voor het collectief ontslag geen deugdelijk overzicht overlegd van de omzet, kostenposten en resultaten per maand over de laatste drie jaren en heeft evenmin een plan van aanpak gemaakt waarin hij aangeeft wat de gevolgen van de omzetdaling zijn en op welke wijze hij die het hoofd wil bieden. Ook ontbreekt overleg met en advies van een OR of een personeelsvertegenwoordiging.

 

Gebrekkige onderbouwing

Verder is er geen deugdelijke onderbouwing van de prognoses voor 2010 en 2011, die ook moeilijk te maken is aangezien orders op het laatste moment binnenkomen. Op het moment van de procedure is zelfs sprake van een plotselinge en onverwachte piek in het werkaanbod. De rechter wijst het verzoek om collectief ontslag wegens gebrekkige onderbouwing  af.

 

Ontbinding arbeidsovereenkomst

Een zusteronderneming – een producent van scheepsramen – dient ook een verzoek in voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst met zes werknemers. De ingebrachte financiële gegevens bieden volgens de kantonrechter voldoende inzicht in de financiële positie. De werkgever heeft daarnaast overleg gehad met de vakbonden. Hij heeft geen sociaal plan aangeboden omdat de financiële omstandigheden dit onmogelijk maakten.

 

Beeindigingsvergoeding

Met het beroep op het ‘habe nichts’-verweer houdt de rechter gedeeltelijk rekening. De rechter neemt aan dat de moedermaatschappij geld voor een beëindigingsvergoeding beschikbaar kan stellen. Hij wijst de verzoeken toe en wijst aan de werknemers een vergoeding toe die door de werkgever in maandelijkse termijnen voldaan moet worden.

 

Kantonrechter Leeuwarden, 30 november 2009, LJN: BK4843 en BK 4845

 

Tip: De kantonrechter zal in geval van collectief ontslag net als het UWV WERKbedrijf overtuigd willen worden door deugdelijke cijfers, een plan van aanpak, een eventueel sociaal plan gesloten met de OR of de vakbonden, of stukken waaruit blijkt dat overleg en advies heeft plaatsgevonden.