De zaak kwam aan het licht doordat veel minder bedrijven zich aanmelden voor collectief ontslag dan in tijden van crisis gebruikelijk is. Dit blijkt uit cijfers van het UWV Werkbedrijf.
Voor werknemers is het aantrekkelijker akkoord te gaan met een individuele deal, omdat zij hun WW-recht behouden. Volgens hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg handelt de overheid in strijd met Europese regelgeving door dergelijke deals buiten de meldingsplicht te houden.
Huidige regelgeving
Jan Meijer, hoofd van de landelijke afdeling arbeids- en ontslagrecht bij het UWV Werkbedrijf, kan zich voorstellen dat de huidige regelgeving misbruik in de hand werkt.
De werkgever is verplicht om bij twintig ontslagen of meer een maand wachttijd in acht te nemen en de vakbonden uit te nodigen voor overleg. Zowel het UWV als de vakbonden kunnen vervolgens maatregelen nemen om ontslagen te voorkomen.
Meldingsplicht
FNV Bouw heeft het vermoeden dat bedrijven vaker proberen onder de meldingsplicht uit komen door medewerkers een individuele deal aan te bieden. “In mijn ogen brengt het misbruik met zich mee. Ik kan me voorstellen dat werkgevers die meer dan twintig werknemers willen ontslaan, dat gefaseerd zullen doen,” zegt advocaat Edwin Jonkman van FNV Bouw in het FD. Voor de vakbond is het volgens Jonkman echter heel moeilijk om daar de vinger achter te krijgen. “Ook werknemers weten vaak niet hoeveel mensen er in totaal ontslagen worden,” aldus Jonkman. Hij wil dat de beëindigingovereenkomst ook onder de meldingsplicht komt te vallen.