Het voorstel voor de wijziging van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) is door de Tweede Kamer goedgekeurd. Als ook de Eerste Kamer instemt met dit wetsvoorstel moeten werkgevers het ontslag van werknemers melden die met een beëindigingovereenkomst (einde arbeidsovereenkomst met wederzijds goedkeuren) vertrekken. Door deze uitbreiding wordt het criterium van twintig ontslagen werknemers mogelijk eerder bereikt.

Nu is het zo dat, als een werkgever twintig mensen wil ontslaan, waarvan er één vertrekt met een beëindigingovereenkomst, deze werkgever bij UWV WERKbedrijf geen collectief ontslag hoeft te melden.

 

Collectief ontslag

Er is sprake van collectief ontslag als een werkgever binnen drie maanden, binnen één werkgebied de arbeidsovereenkomst van twintig of meer werknemers wil beëindigen. Met dit wetsvoorstel wordt het straks ook verplicht ontslag te melden als er een beëindigovereenkomst is gesloten met een werknemer. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat met de wetswijziging, geldt de meldingsplicht bij collectief ontslag ongeacht de gekozen ontslagroute. Als een werkgever zich niet aan de nieuwe meldingsplicht houdt, loopt hij het risico dat een ontslagen werknemer de opzegging vernietigt.

 

Wederzijds goedvinden

Een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden is een uiterst efficiënte methode om aan een arbeidsovereenkomst een einde te maken. Het is niet nodig om UWV WERKbedrijf in te schakelen, van opzegtermijnen kan worden afgeweken, er hoeft geen ontbindingsprocedure bij de kantonrechter te worden gevoerd.

 

WW-uitkering

Beëindiging van het dienstverband met wederzijds goedvinden brengt de WW-uitkering van de werknemer alleenin gevaar brengen, wanneer het initiatief tot de beëindiging wordt genomen door de werknemer.