Op weg naar huis wordt de grappenmaker namelijk aangehouden door de politie omdat de vlaggenmast te ver uit zijn aanhangwagen steekt. Omdat het bedrijf in de tussentijd melding heeft gemaakt van ontvreemding, wordt de werknemer met zijn buit onder politiebegeleiding terug naar zijn werkplek gebracht.
Ontslag op staande voet
Daar aangekomen durft de werknemer zijn WK-grap niet op te biechten, waarop zijn werkgever hem op staande voet ontslaat wegens diefstal van de vlaggenmast en vlag. Na afloop van het WK (!) roept de advocaat van de werknemer de nietigheid van het ontslag in. Als daar niet de gewenste reactie op komt, start hij een kort geding en vordert hij doorbetaling van loon en toelating tot de werkplek.
De werknemer doet zijn verhaal over de verkeerd uitgepakte grap en weet de kantonrechter te overtuigen van zijn goede bedoelingen. De kantonrechter is dan ook van mening dat het hier om een practical joke gaat en niet om de wederrechtelijke toe-eigening van de vlaggenmast en de vlag.
Ontslag nietig verklaard
De oranjegrap leidt zodoende niet tot het ontslag van de werknemer. Voor hem dus geen rode kaart en de plicht het veld te ruimen. Opvallend is wel dat de werknemer wel érg laat kwam met zijn uitleg. Dit was niet echt verstandig van de man en draagt niet bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal. Typisch gevalletje dus van ‘door het oog van de naald’.
Kantonrechter Groningen, 15 november 2010, LJN: BO2626