De werknemer is bedrijfsleider bij een coffeeshop die op last van justitie wordt gesloten. De werkgever belegt een personeelsbijeenkomst die wordt bijgewoond door zijn advocaten. Tijdens dit overleg wordt alle werknemers voorgehouden wat de gevolgen zijn van een dreigend faillissement. Tegen die achtergrond tracht de werkgever alle werknemers ertoe te brengen een vaststellingsovereenkomst te tekenen op grond waarvan de arbeidsovereenkomst na ommekomst van de fictieve opzegtermijn zal eindigen zonder toekenning van een vergoeding. Het alternatief dat wordt geschetst is een faillissement met het risico van een ‘financieel gat’ voor de werknemers.
Aan informatieplicht voldaan
De werknemers hebben tijdens de bijeenkomst gelegenheid gehad om vragen te stellen en krijgen één dag de tijd om advies in te winnen voordat zij de vaststellingsovereenkomst moeten ondertekenen. Naar het oordeel van het Hof heeft de werkgever daarmee aan zijn informatieplicht voldaan. Nu er sprake was van een financiële noodsituatie was voortvarend handelen geboden. Bovendien gold voor de werknemers een onderzoeksplicht. Zij hebben gelegenheid gehad vragen te stellen tijdens de bijeenkomst en konden informatie inwinnen op de website van UWV Werkbedrijf. Het beroep van de bedrijfsleider op de vernietigbaarheid van de overeenkomst wordt afgewezen.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 24 april 2012, LJN: BW3995
Tip
Om te voorkomen dat de werknemer een succesvol beroep doet op de vernietigbaarheid van een vaststellingsovereenkomst, is het raadzaam om juiste en volledige informatie te verstrekken, alsmede de werknemer gelegenheid te geven deze informatie te toetsen alvorens tot ondertekening over te gaan.