Het bedrag dat een werknemer krijgt bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst door de rechter kan nogal eens verschillen. Om ervoor te zorgen dat hier in de toekomst meer eenheid in ontstaat, beveelt arbeidsrechtadvocaat Pascal Kruit aan om de berekeningswijze van de ontslagvergoeding in de wet te verankeren.

Het ontslagrecht is een onderwerp dat voortdurend in de publieke en politieke belangstelling staat. Zo diende D66-kamerlid Koşer Kaya eind 2011 een wetsvoorstel in tot herziening van het ontslagrecht. Een stap in de goede richting, stelt Kruit in zijn proefschrift De ontbindingsbeschikking ex art. 7:685 BW.

 

Berekeningen onbekend

Momenteel is een van de peilers van het ontslagrecht de procedure tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst ex art. 7:685 BW. De kantonrechter beslist in deze procedure over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst en de eventuele ontslagvergoeding voor de werknemer.

Jaarlijks worden tussen de 25.000 en 70.000 zaken bij de kantonrechter gevoerd. Hiervan wordt slechts rond de 1 procent openbaar gemaakt, waardoor er niet veel bekend is over de toepassing van de procedure in de praktijk. Er wordt intussen wel beleid gemaakt op basis van dit kleine percentage uitspraken.

 

In het licht van de grote bezuinigingen die Nederland te wachten staan komt het ontslagrecht waarschijnlijk ook weer ter sprake. De aanbevelingen van Kruit kunnen meegewogen worden in deze discussie.