Volgens MKB-voorzitter Loek Hermans krijgen de ondernemingen van het CWI en uitzendbureaus bijna geen kandidaten door. En als ze ze wel krijgen dan zijn het sollicitanten die eigenlijk niet willen of die een de verkeerde opleiding hebben gevolgd aldus het Eindhovens Dagblad.
Inspelen op behoefte
En het zijn juist de kleinere bedrijven die zitten te springen om mensen. “De officiële arbeidsbemiddeling werkt niet,” hield Hermans dan ook staatssecretaris Aboutaleb voor. “Dat de uitzendbureaus op dit punt zo opzichtig tekort schieten, is opmerkelijk omdat zij opereren op de vrije markt en dus moeten inspelen op de behoeften van de ondernemers.” Hermans vindt dat CWI, UWV, uitzendbureaus en gemeenten meer moeten samenwerken. En pleit ervoor dat het CWI binnen twee weken na de inschrijving van een werkzoekende in kaart heeft gebracht wat zijn werkervaring en opleidingsniveau zijn en welke scholing hij nog nodig heeft om weer aan de slag te kunnen.
Adviseurs inzetten
Om dit allemaal in goede banen te leiden verzoekt Hermans de overheid om op korte termijn minstens 250 adviseurs in te zetten. Deze adviseurs moeten direct contact met ondernemers houden zodat zij weten welke vacatures er zijn en daar een geschikte kandidaat bij kunnen zoeken. En eventueel kunnen bemiddelen bij scholing.