Door: Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat DAS
Rechters betrekken, terecht, de achtergrond van de gedane uitingen in de beoordeling. En dan kan het best zo zijn dat, op het eerste gezicht, volstrekt ontoelaatbare, (be)dreigende uitlatingen uiteindelijk toch geen grond opleveren voor het geven van ontslag op staande voet.
Enkele voorbeelden.
Psychische problemen
Werknemer appt de productieleider bij werkgever ‘Krijg de K’ en ‘Val dood’. Een paar dagen later zou hij een collega hebben uitgemaakt voor ‘kankerlijder’. Ontslag op staande voet volgt. De rechter oordeelt dat dit niet rechtsgeldig is.
Werknemer had namelijk psychische problemen. De uitlatingen tegen de leidinggevende zijn volgens de rechter zeker kwalijk maar gedaan in een kort tijdsbestek. Tegen de achtergrond van een onbesproken dienstverband van ca. 20 jaar houdt het ontslag op staande voet geen stand.
Medicatie
De opmerking van werknemer richting de commercieel directeur van werkgever ‘Bek houden anders trek ik je kop van je romp’ was volgens de kantonrechter weliswaar grensoverschrijdend. Maar, omdat werknemer was gediagnosticeerd met ADD en een recidiverende depressie én dat voordat het incident plaatsvond, getracht werd hem in te stellen op medicatie, had die medicatie invloed op zijn gedrag en was het volgens de rechter aannemelijk dat dit heeft bijgedragen aan zijn uitbarsting. Dit maakt onder meer dat er geen sprake was van een dringende reden voor ontslag op staande voet.
Arbeidsongeschiktheid
Onderstaande mededelingen die werknemer over werkgever op Facebook plaatste waren voor werkgever reden werknemer op staande voet te ontslaan:
“Werkse ik wordt betaald shijt aan ze kankeren [werkgever] schaam je rot
Mij alleen laten en met alles bemoeien ke [werkgever] gaat kapot geef mij maar rotterdam”
Omdat die uitlatingen door werknemer volgens de rechter samenhangen met zijn arbeidsongeschiktheid en het verloop van het re-integratietraject, heeft werkgever volgens de kantonrechter ten onrechte geen rekening gehouden met de context waarin de uitlatingen zijn gedaan. Het ontslag op staande voet houdt daarom geen stand.
Ontslag houdt wel stand
Uiteraard is het niet zo dat ontslagen op staande voet gegeven na (be)dreigingen door werknemer standaard van tafel gaan. Zo hield een ontslag op staande voet dat vanwege deze bedreiging per e-mail was gegeven wél stand:
“If you continue such silly politics, this will escalate into ugly clashes. I don’t promise any “happy ending”. Remember police emergency number: 112.”