De scheepsbouwer wil werknemers beboeten als ze stiekem een sigaret opsteken, ook kan de winstuitkering worden ingehouden. Naar aanleiding van deze situatie zijn er Kamervragen gesteld aan de staatsecretaris van Sociale Zaken.
Winstuitkering
Mark Uilhoorn, jurist bij Uilhoorn & Fritse, stelt dat de scheepsbouwer blijkbaar afspraken heeft gemaakt over roken buiten de pauzes. “Een rookverbod binnen een onderneming kan op grond van art. 7:660 BW onder de voorschriften vallen. In de individuele arbeidsovereenkomsten zijn deze voorschriften van toepassing verklaard op de arbeidsrelatie,’’ aldus Uilhoorn. Verder zegt de arbeidsjurist dat het mogelijk is om individuele gedragingen van een werknemer bij de hoogte van de winstuitkering te betrekken. “In de winstdelingsregeling is bepaald door wie en op basis waarvan de winstuitkering plaatsvindt. Naar mijn mening is het toe te juichen dat een werkgever stimuleringsmaatregelen neemt om de gezondheid van werknemers te bevorderen,” aldus Uilhoorn.
Bestuurlijke boete
Volgens Pieter IJfs, directeur en ontslagspecialist van De Fraude Experts, is het allereerst van belang dat er een duidelijke schriftelijke communicatie wordt ingevoerd over het rookbeleid. “Daarin kunnen dan ook sancties worden opgenomen bij overtreding. Aangezien de werkgever het risico loopt een bestuurlijke boete van € 600,– te krijgen bij een door de controlerende instantie geconstateerde overtreding is het legitiem werknemers een boete op te leggen bij overtreding,” aldus IJfs.
Ontslag op staande voet
De ontslag specialist geeft verder aan dat inmiddels ook jurisprudentie is ontstaan over ontslag (op staande voet) bij constatering van een overtreding. “Veelal volgt dan ontslag na drie schriftelijke waarschuwingen. Een bedrijf dat aantoonbaar gecommuniceerd had niet meer te waarschuwen, maar zelfs al bij de eerste overtreding te ontslaan is door de kantonrechter in het gelijk gesteld. Heldere communicatie is derhalve het sleutelwoord om te sanctioneren, of dat nou een boete is of een ontslag,” aldus IJfs.