Volgens AWVN worden in het regeerakkoord op tal van probleemgebieden aanzetten voor oplossingen gegeven ‘die er om schreeuwen door vakbonden en werkgevers te worden voltooid’. Daarbij gaat het met name om de sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. AWVN: “Heel veel problemen die van oudsher door de sociale partners gezamenlijk werden opgelost, zijn de afgelopen jaren blijven liggen en vooruitgeschoven. Flexibele arbeid, de oudedagsvoorzieningen, het ontslagrecht. De manier waarop dit akkoord tot stand is gekomen, laat zien dat het nog steeds mogelijk is om grote uitruilen te doen met als resultaat dat iedereen er uiteindelijk beter van wordt. Dat gebeurt al in bedrijven en bedrijfstakken, waar steeds meer gedeelde belangen centraal staan in plaats van belangentegenstellingen. Op het hogere sociaal-economische terrein moet dat óók weer kunnen – in de Sociaal-Economische Raad en in de Stichting van de Arbeid.”
Procesvernieuwing nodig
AWVN stelt dat de manier waarop ‘polderresultaten’ in de toekomst tot stand komen, wel anders is dan voorheen. “De arbeidsverhoudingen veranderen door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen. Er is op centraal niveau procesvernieuwing nodig zoals die sinds een aantal jaren ook plaatsvindt binnen de bedrijven. Niet meer van bovenaf opleggen, maar de betrokkenheid van belanghebbenden vergroten en hen uitnodigen om deel te nemen aan het proces. Dat kan betekenen dat een proces langer duurt, maar het betekent ook dat het resultaat veel duurzamer is.”
Waarschuwing vakbonden
AWVN komt nog deze week met een analyse van de belangrijkste effecten van het akkoord voor werkgevers. De werkgeversvereniging waarschuwt daarbij bij voorbaat voor het ‘losweken’ van onderdelen uit het akkoord, een waarschuwing die ook voor vakbonden geldt. “Het kan voor vakbondsdelegaties heel verleidelijk zijn om via de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen pijntjes van het regeerakkoord weg te nemen. Wij zijn daar beducht voor vanwege de mogelijke effecten op de concurrentiepositie van de bedrijven. Zo’n opstelling zou ook voorbijgaan aan het feit dat dit akkoord voor iedereen een aantal vervelende kanten heeft, óók voor werkgevers. Ook in die zin is dit regeerakkoord en met name de wijze van totstandkoming, een uitnodiging aan bonden en werkgevers.”