https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBGEL:2021:47011.
1. Ex-werkgever vordert een boete omdat ex-werknemer het relatiebeding zou overtreden door een bericht op LinkedIn te posten waar o.a. relaties van de ex-werkgever op reageerden. De rechter wijst dit af.
2. Een Greenpeacemedewerker schendt met het plaatsen van berichten op Facebook over onderwerpen die maatschappelijk in de belangstelling staan de ‘code of conduct’.
3. O.a. de uitlating ‘over de rug van mensen de zakken vullen’ op Facebook levert geen dringende reden op voor ontslag op staande voet.
4. Een casinomedewerker verliest zijn baan nadat hij herhaald negatief over zijn werkgever bleef posten op Facebook.
5. Werknemer heeft zich volgens werkgever in diverse Twitterberichten denigrerend en zeer minachtend uitgelaten over de rechtbank en de behandelend rechters. Het ontbindingsverzoek wordt afgewezen.
6. Na een dispuut over een concurrerende website van werknemer verschijnen er op YouTube filmpjes waarop werkgever door werknemer belachelijk wordt gemaakt. Het ontbindingsverzoek van werkgever wordt toegewezen zonder (transitie)vergoeding.
7. Een werknemer die volgens werkgever niet goed functioneert plaatst negatieve berichten over werkgever op Facebook. De arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, posts moeten worden verwijderd en werknemer wordt verboden zich nog langer op media over werkgever uit te laten onder verbeurte van een dwangsom tot maximaal 150.000 euro.
8. Werknemer wordt de laatste twee maanden van zijn aflopende contract vrijgesteld van werk. Hij wekt in die periode op LinkedIn echter de indruk nog actief te zijn bij werkgever. Het ontslag op staande voet dat dan volgt houdt geen stand. Het verzoek van werkgever werknemer te verbieden zich in de toekomst op social media over werkgever uit te laten wordt afgewezen omdat de vrees van werkgever onvoldoende is onderbouwd.