Een werknemer mag gelet op de bijzondere taakstelling van zijn werkgever en zijn eigen positie daarin, ontslagen worden wegens het in privétijd onder invloed van alcohol veroorzaken van een ongeluk.

De werknemer is sinds 1 augustus 1997 werkzaam bij het CBR. In het kader van zijn functie van Senior Medisch Adviseur beoordeelt hij mensen op hun medische geschiktheid in verband met afgifte van een rijbewijs. Docenten van de cursus Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) hebben enige tijd van hem les gekregen over alcohol in het verkeer. Op 21 mei 2010 is de werknemer met zijn auto tegen een boom gereden en heeft hij in het ziekenhuis gelegen. De werknemer heeft de werkgever over dit ongeval en de oorzaak niets gemeld maar heeft verteld dat hij spanningsklachten heeft.

 

 

Ontbinding arbeidsovereenkomst om dringende reden

De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden, zonder toekenning van een vergoeding aan de werknemer. Het CBR had een gerechtvaardigd belang om naar aanleiding van geruchten op de werkvloer buiten medeweten van de medewerker bij de politie het dossier over het ongeluk op te vragen. Op basis van het proces-verbaal is aannemelijk dat bij de werknemer van een hoger alcoholpromillage sprake was. De medewerker heeft de blaastest niet goed doorstaan en hij heeft medewerking aan de bloedproef geweigerd.

De werknemer heeft een EMA-maatregel opgelegd gekregen en zijn rijbewijs is ingevorderd. Het CBR levert een bijdrage aan de verkeersveiligheid en verzorgt cursussen om mensen te wijzen op alcoholgebruik in het verkeer. De kantonrechter beslist dat gezien de functie en positie van de werknemer hoge integriteitseisen gesteld mogen worden aan zijn verkeersdeelname, ook in het privéleven.

 

Rechtbank Utrecht, sector kanton, 1 december 2010, LJN: BP2005

 

Tip: Gedragingen in het privéleven kunnen aanleiding zijn voor ontslag. In een civiele procedure is niet snel sprake van onrechtmatig verkregen bewijs.