Een werknemer met een hoge functie wordt aangesproken op vermoedens dat hij onder werktijd onder invloed van alcohol verkeert. Kunnen werkgevers een alcoholtest op de werkvloer verplicht stellen?

Ondanks dat hij ontkent een drankprobleem te hebben wordt de werknemer, als hij terugkomt van een lunchafspraak, door de politie aangehouden en krijgt hij vanwege een te hoog alcoholpromillage zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid. De werkgever stuurt daarop een officiële waarschuwing dat niet langer wordt getolereerd dat de werknemer onder invloed van alcohol op het werk aanwezig is, daarbij wijzend op de in het bedrijf geldende gedragscode.

 

De werknemer meldt zich uiteindelijk bij de verslavingszorg, laat zich onder behandeling stellen, en heeft ruim drie maanden ziekte-/vakantieverlof. De werkgever stuurt de werknemer een brief voor de werkhervatting met onder meer de voorwaarde dat de werkgever bij vermoedens van alcoholgebruik bij de werknemer een blaastest mag afnemen. 

 

Vertrouwensbreuk

Nadat bij een blaastest alcoholgebruik is gebleken, is de werknemer voor de laatste keer gewaarschuwd en is hem nogmaals aangeraden zijn alcoholprobleem op te lossen. Wanneer vervolgens bij een volgende blaastest weer alcoholgebruik wordt geconstateerd, is de werknemer op staande voet ontslagen.

 

De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst vanwege een onherstelbare vertrouwensbreuk en kent aan de werknemer een vergoeding toe op basis van de kantonrechtersformule met als lage correctiefactor 0,25. De ontbinding vindt niet plaats op grond van een dringende reden omdat de werknemer de betrouwbaarheid van de blaastest heeft betwist en de ontbindingsprocedure zich niet leent voor uitgebreid deskundigenonderzoek.

 

Kantonrechter Groningen, 1 maart 2010, LJN: BL 6640

 

Tip: Alcohol- en drugstests op de werkvloer zijn soms een gerechtvaardigde inbreuk op het privéleven van een werknemer.