Afwijken van het door UWV Werkbedrijf verplichte afspiegelingsbeginsel slaagt (bij de kantonrechter) soms, mits de werkgever de afwijkende selectiemethode objectief en zorgvuldig onderbouwt. Zo niet bij een werkgever die probeerde de ontslagvolgorde te beïnvloeden door de functiebeschrijvingen aan te passen.

Door functiebeschrijvingen te beperken, kan een werkgever de categorieën uitwisselbare functies beïnvloeden. Daarmee kan bijvoorbeeld een unieke functiegroep worden gecreëerd die vervolgens volledig komt te vervallen. Ook kunnen op die manier bepaalde medewerkers in een andere functiecategorie worden geplaatst waardoor zij juist wél of juist niet voor ontslag in aanmerking komen. Hoewel de werknemer in de UWV-procedure had betoogd dat de werkgever aldus de onderlinge uitwisselbaarheid van functies had gemanipuleerd, verleende UWV Werkbedrijf de ontslagvergunning.

 

Beperken of aanpassen functiebeschrijvingen

In de kennelijk onredelijk ontslagprocedure betoogt de werknemer dat de werkgever organogrammen en functiebeschrijvingen heeft gefabriceerd die niet met de werkelijkheid overeen komen waardoor hij, in plaats van zijn collega, is ontslagen. Het gerechtshof toetst de gestelde handelwijze van de werkgever opnieuw, ook al had UWV Werkbedrijf de kwestie al beoordeeld. Het Hof wil door deskundigen laten nagaan wat de functies precies inhielden. Daarbij gaat het niet alleen om de specificaties van de functiebeschrijvingen maar ook om de daadwerkelijke functie-inhoud in de praktijk. Als komt vast te staan dat de functie en werkzaamheden van de werknemer niet zijn vervallen, althans de ontslagvolgorde niet juist is toegepast, dan is het ontslag kennelijk onredelijk.

 

Tip

Het voorafgaand aan een reorganisatie ‘pour besoin de la cause’ beperken of aanpassen van functiebeschrijvingen heeft gevolgen voor de uitwisselbaarheid van de functies en het toepassen van het afspiegelingsbeginsel. Dat kan het ontslag kennelijk onredelijk maken.

 

Gerechtshof ’s-Hertogenbosch 7 augustus 2012, LJN: BX3632