Het bedrijf Charles Vögele verkeert in financieel zwaar weer. Diverse kostenbesparende maatregelen zijn getroffen, filialen gaan dicht en werknemers moeten worden ontslagen. Hiervoor heeft Charles Vögele met de vakbonden een sociaal plan opgesteld. Daarin staat dat het afspiegelingsbeginsel geldt ter bepaling van diegenen die moeten afvloeien.

Charles Vögele dient vanwege reorganisatie een ontbindingsverzoek in. De kantonrechter wijst dat af. Van belang acht de kantonrechter dat Charles Vögele het afspiegelingsbeginsel uit het eigen sociaal plan niet heeft gebruikt bij de selectie van deze werknemer. Zij had een alternatief selectiesysteem gebruikt waarbij deze werknemer, en ook ander kaderpersoneel, een competentietest moest afleggen. De werknemer scoorde daarbij onvoldoende zodat er voor hem geen plaats meer was in de organisatie. Een dergelijk systeem is volgens de kantonrechter echter niet geoorloofd.

 

Afspiegelingsbeginsel in acht nemen 

Immers, het afspiegelingsbeginsel is ook in het algemeen nog steeds een belangrijk beginsel dat werkgevers in acht moeten nemen. Hiertoe verwijst de kantonrechter naar het Ontslagbesluit, hoewel dat niet direct van toepassing is op de ontbindingsprocedure. Met het afspiegelingsbeginsel wordt voorkomen dat beslissingen over ontbinding willekeurig worden.

 

Kantonrechter Wageningen, 30 mei 2012, LJN: BW7940

 

Tip

Het afspiegelingsbeginsel is uitgangspunt bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen via het UWV. In ontbindingsprocedures wordt hieraan meestal reflexwerking toegekend. Een werkgever kan daardoor bij ontbinding ook bijna niet om het afspiegelingsbeginsel heen. Alleen als een ander selectiesysteem, bijvoorbeeld op competenties, objectief gerechtvaardigd is en zorgvuldig gemotiveerd is, zou een werkgever kunnen afwijken van het afspiegelingsbeginsel. De ruimte daarvoor is klein, zeker als daarbij geen ondernemingsraad of vakbond is betrokken.