Wat was het geval? Een werkneemster vraagt volledig prepensioen aan per 1 oktober 2010. De werkgever meldt haar per die datum uit dienst. De werkneemster vordert doorbetaling van haar loon, omdat volgens haar de arbeidsovereenkomst niet rechtsgeldig per 1 oktober 2010 is geëindigd.
Op basis van jurisprudentie eindigt een arbeidsovereenkomst van rechtswege bij het bereiken van de 65-jarige leeftijd. Bij prepensioen ligt dat anders. Prepensioen is een uitkering die, afhankelijk van de wil van de werknemer, ingaat bij een bepaalde leeftijd gelegen voor de 65 jaar die ook deels genoten kan worden. Uit de omstandigheid dat het ingaan van het prepensioen afhankelijk is van de wil van de werknemer, volgt dat ook het eindigen van het dienstverband afhankelijk is van de wil van de werknemer.
Duidelijke en ondubbelzinnige verklaring
De kantonrechter overweegt dat een aanvraag voor een prepensioenuitkering in beginsel tevens de opzegging van het dienstverband door de werknemer zal behelzen. In deze kwestie is dat echter niet het geval. Aangezien de werkneemster op het aanvraagformulier voor de prepensioenuitkering bij de vraag ‘Gaat de werknemer volledig uit dienst’ het antwoord ‘Nee’ heeft aangekruist.
Bovendien heeft ze haar werkzaamheden na 1 oktober 2010 voortgezet en heeft zij verschillende keren per brief aan de werkgever laten weten dat het niet haar bedoeling was om uit dienst te treden. Volgens de kantonrechter is in dit geval geen sprake van een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van de werkneemster gericht op de beëindiging van het dienstverband. Volgens de kantonrechter duurt de arbeidsovereenkomst dan ook voort.
Tip
Een werkgever mag er niet te snel van uitgaan dat een werknemer instemt met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zorg er dus voor dat de instemming van de werknemer blijkt uit een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring van de werknemer.
Sector kanton Rechtbank Breda, 13 mei 2011, LJN: BQ4087