Een moedermaatschappij wordt gehouden om door te onderhandelen over het concept sociaal plan voor een failliete dochteronderneming: doorbraak van aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad.

Eisers in deze zaak zijn zestien oud-werknemers van het bedrijf Biovalue, een biodieselfabriek aan de Eemshaven. Biovalue was een dochteronderneming van Delta N.V., die enig aandeelhouder en indirect bestuurder van Biovalue was. Omdat Biovalue verlies leed, werd april 2010 besloten om te proberen het bedrijf ‘going concern’ te verkopen. Helaas leidden gesprekken met overnamekandidaten niet tot verkoop van de onderneming, waardoor in juli 2010 werd besloten de fabriek te sluiten en de werknemers van Biovalue te ontslaan.

 

Toepassen sociaal plan

In het kader van de melding collectief ontslag heeft op 22 juli 2010 een gesprek plaatsgevonden tussen FNV Bondgenoten en de manager van Biovalue, tevens Bedrijfsdirecteur biobrandstoffen in dienst van de moedermaatschappij Delta N.V. Na een aantal vervolggesprekken heeft deze manager een concept Sociaal Plan opgesteld. In augustus 2010 was in grote lijnen overeenstemming bereikt, het concept moest alleen nog een keer aan de werknemers worden voorgelegd. Vervolgens zijn de onderhandelingen over het Sociaal Plan opgeschort, omdat zich een nieuwe potentiële koper had gemeld. Met deze partij ontstond uiteindelijk een conflict, waardoor deze beslag heeft gelegd op de zaken van Biovalue, waarop Biovalue haar eigen faillissement heeft aangevraagd. De curator heeft de werknemers ontslagen. In onderhavige procedure stellen de werknemers en de FNV zich op het standpunt dat de moedermaatschappij, Delta, bij dit ontslag het concept Sociaal Plan had moeten toepassen, Delta betwist dit.

 

Doorbraak van aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad

De voorzieningenrechter overweegt in dit kader dat, om Delta aan te kunnen spreken op het concept Sociaal Plan, er sprake moet zijn van doorbraak van aansprakelijkheid op grond van onrechtmatige daad. Hiervoor gelden twee vereisten: er moet sprake zijn van een beslissende zeggenschap van de moedervennootschap over de dochter en de moeder moet een ernstig verwijt zijn te maken.

 

Dooronderhandelen sociaal plan

De voorzieningenrechter overweegt dat in dit geval aan beide vereisten is voldaan. Bovendien zijn de onderhandelingen over het Sociaal Plan gevoerd door een medewerker in dienst van Delta en heeft Delta heeft hele proces over de verkoop en sluiting van Biovalue georganiseerd. Met betrekking tot de onrechtmatige daad overweegt de voorzieningenrechter dat de verwachting van FNV, dat de onderhandelingen over het Sociaal Plan zouden worden voortgezet als Biovalue zou worden verkocht, gerechtvaardigd waren. Volgens de manager van Biovalue, medewerker van Delta, behoefde slechts ‘de laatste eindjes’ te worden afgerond. De onderhandelingen zijn in overleg opgeschort in verband met een eventuele overname, maar zijn niet stopgezet. De voorzieningenrechter veroordeelt Delta NV daarom tot dooronderhandelen met FNV over het Sociaal Plan voor de oud-werknemers van Biovalue.

 

Voorzieningenrechter Rechtbank Middelburg, 18 augustus 2011, LJN: BR5225

 

Tip

Het kan in concernrelaties verstrekkende gevolgen hebben door wie en op welke manier onderhandelingen met betrekking tot een Sociaal Plan worden gevoerd en welke verwachtingen worden gewekt. Het is raadzaam om in dat kader stil te staan bij de rol van de moedermaatschappij en hierover duidelijkheid te geven.