Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.
Grensoverschrijdend gedrag is een black box voor HR-professionals: een tiende slaagt er niet in een beeld te krijgen of dit gedrag aan de orde is. Het aantal klachten over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is bij tien procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties toegenomen. Een kwart van hen ziet de behoefte aan vertrouwenspersonen groeien. Hoe als HR dit aan te pakken? Enkele initiatieven en eigen ervaringen.
Het demissionaire kabinet maakt structureel ruim twee miljard euro extra per jaar vrij om kwetsbare huishoudens te ondersteunen. Dat blijkt uit de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota. Wat gaan werkgevers en werknemers van alle plannen merken? De belangrijkste veranderingen op een rij.
Omdat werknemers zich in de pers uitlieten over hun werkgever Big Bazar en het dreigende faillissement heeft de keten besloten een verbod op praten met de pers op te nemen in hun social mediaprotocol. Werknemers vragen zich af of dat zomaar kan. RTL Nieuws vroeg het aan Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS.
Vier jaar geleden stimuleerde nog maar 18 procent van de werkgevers de fiets voor woon-werkverkeer. Inmiddels heeft een derde van de werknemers een fietsregeling via het werk zo meldt leasemaatschappij ALD Automotive.
Sinds augustus 2022 mogen ouders na de 6 weken geboorteverlof nog eens 9 weken verlof nemen met behoud van 70 procent salaris. In het eerste jaar van deze nieuwe regeling hebben 124.000 ouders daar gebruik van gemaakt zo meldt het Parool op basis van cijfers van het UWV.
Om een bredere spreiding van woon-werkverkeer te bewerkstelligen is een spitsheffing in het openbaar vervoer momenteel onderwerp van een politieke discussie. Werkgevers betwijfelen echter het effect van een spitsheffing. Er lijkt op zijn minst ondersteunend beleid nodig om de drukte in treinen te verminderen zo concludeert de AWVN op basis van eigen onderzoek naar hybride werken en mobiliteit onder 216 werkgevers.
Deze week starten enkele introductieperiodes voor aankomende studenten. Evenals de campagne Ben je oké? van expertisecentrum voor seksualiteit Rutgers. Voor de campagne zet het centrum leden van studie- en studentenverenigingen in. Met een toolkit biedt Rutgers handvatten hoe verenigingen grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar kunnen maken met hun leden.
Veertig procent van de Nederlandse bedrijven en organisaties heeft beleid ontwikkeld om de CO2-afdruk van haar medewerkers te verminderen. Zo blijkt uit het jaarlijkse HR-trendonderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals. Drie procent van de Nederlandse organisaties heeft zelfs een financiële regeling bedacht voor medewerkers die hun woning willen verduurzamen.
Veel mensen vinden het normaal om bij een start-up, een liefdadigheidsstichting of een bedrijf met een sterk idealistische ‘purpose’ minder te verdienen dan elders. Als daar maar iets tegenover staat: delen in het succes, bijdragen aan iets groters. Ook wanneer ze eigenlijk een hoger salaris willen hebben. Dat lijkt aantrekkelijk voor het bedrijf, maar in werkelijkheid is dit gevaarlijk.