Slechts 8 procent van de Nederlandse werknemers wil de leaseauto opgeven in ruil voor een mobiliteitsalternatief. 88 procent van de wagenparkbeheerders bij bedrijven verwacht weerstand bij een poging. Tegelijkertijd denkt 51 procent van hen dat een mobiliteitsbudget een beloning is voor werknemers.
Het gaat beter met Nederland en dat gaat vrijwel iedereen in 2017 merken. Ruim 90 procent van de mensen gaat er in 2017 op vooruit. Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijven dat in de beleidsagenda 2017 die met de begroting aan de Tweede Kamer is gestuurd.
Wanneer een van je collega’s gaat scheiden, kan dat een negatieve impact op zijn of haar werk hebben. Het is aan jou als HR-manager om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Wat kun je doen om een werknemer door deze vervelende tijd heen te helpen?
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voorgestelde wijziging van de Arbowet. Met de beoogde aanpassing wil het kabinet het functioneren van de bedrijfsgezondheidszorg voor werknemers en werkgevers verbeteren. Het voorstel ligt nu voor behandeling in de Eerste Kamer.
Eén op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna twee derde van de mensen met slaapproblemen, functioneren om die reden soms minder goed op het werk. Zowel werknemers als werkgevers zijn zich vaak niet bewust van de effecten van slaapproblemen op de werkvloer en maken het dan ook niet bespreekbaar. Dit blijkt uit onderzoek van Zilveren Kruis, uitgevoerd door TNS NIPO.
De omvang van zwangerschapsdiscriminatie is de afgelopen vier jaar niet afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Wel gedaald is de bereidheid van vrouwen om zwangerschapsdiscriminatie te melden: dit percentage nam af van 26 procent in 2012 naar 14 procent nu.
Gemeenten worden volgend jaar verplicht om mensen die niet in een gewone werkomgeving kunnen werken beschut werk aan te bieden. In de Wet zit ook de mogelijkheid dat mensen bij wie op de werkplek wordt vastgesteld dat zij niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen, worden opgenomen in het doelgroepregister, via de zogenaamde Praktijkroute.
De afgelopen jaren is de Nederlandse arbeidsmarkt in toenemende mate geflexibiliseerd. Dat geldt echter niet voor alle beroepen in dezelfde mate. In sommige beroepen heeft de afgelopen tien jaar een grote verschuiving plaatsgevonden van vaste naar flexibele arbeid, maar er zijn ook beroepen waar vaste en flexibele arbeid beide zijn gegroeid. Deze conclusie trekt DNB uit een analyse van cijfers van het CBS.
Steeds meer organisaties kiezen voor de invoering van een Individueel Keuzebudget (IKB of PKB) en bieden daarmee keuzemogelijkheden in arbeidsvoorwaarden. Medewerkers krijgen hierdoor steeds meer regie en eigen verantwoordelijkheid. Maar kunnen en willen ze dat wel? Of leidt dit vooral tot steeds meer keuzestress? ‘Goed communiceren en het ter beschikking stellen van een keuze-tool is essentieel’
Ruim zeven op de tien Nederlanders wil af van het huidige, collectieve pensioenstelsel. 42 Procent geeft de voorkeur aan een individuele pensioenopbouw en 33 procent aan een combinatie van collectieve en individuele opbouw. Dit blijkt uit onderzoek van ABN AMRO MeesPierson onder 1171 Nederlanders vanaf 18 jaar.