De belangrijkste wijzigingen in het arbeidsrecht per 1 juli 2017.
De afgelopen tijd hebben prominente instituten als DNB, het IMF en het CPB geopperd dat hogere loonstijgingen in Nederland wenselijk zouden zijn. Dat wil echter nog niet zeggen dat hogere loonstijgingen daadwerkelijk worden doorgevoerd.
De Tweede Kamer gaat zich alsnog buigen over een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen. Een meerderheid stemde voor een snellere behandeling van het wetsvoorstel van demissionair minister Asscher van Sociale Zaken.
De inspecteur van de Belastingdienst heeft uitspraak op massaal bezwaar gedaan. Dit naar aanleiding van de arresten van 21 april 2017 van de Hoge Raad over het privégebruik van de auto en btw. De ingediende bezwaren zijn formeel gegrond verklaard maar doordat voor de nadere onderbouwing nog maar 6 weken wordt gegeven, wijst de Belastingdienst de bezwaren feitelijk af aldus het Register Belastingadviseurs.
De inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste) levert op jaarbasis 700 fte aan banen op, waarvan inmiddels ruim een kwart (27%) wordt ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG Sustainability in opdracht van Wecycle.
Het adviesrecht van een OR, zoals vastgesteld in de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), geldt ook in faillissementssituaties. Dit heeft de Hoge Raad besloten in de zaak die de bonden FNV en CNV namens de OR van drogisterijketen van DA Retailgroep zijn gestart. De Ondernemingskamer oordeelde eerder dat de OR van de drogisterijketen niet meer mocht meebeslissen over wat er met de werknemers zou gaan gebeuren toen DA failliet ging. De Hoge Raad heeft die beschikking vernietigd.
Om opdrachtgevers en -nemers voldoende tijd te geven om hun werkwijze aan te passen, wordt de handhaving van de nieuwe zzp-wet nu met een half jaar uitgesteld zo heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes bekendgemaakt.
Werknemers in Nederland rapporteerden in de afgelopen tien jaar op enkele aspecten minder goede arbeidsomstandigheden. Zij ervaarden minder autonomie en vonden minder uitdaging in het werk. Ze gaven ook iets minder vaak aan promotie te hebben gemaakt. Met de toename van het aantal flexibele contracten nam tegelijkertijd de werkzekerheid af. Dit melden het CBS en TNO in de nieuwe publicatie ‘Dynamiek op de Nederlandse arbeidsmarkt’.
Ook al is de handhaving van de Wet DBA opgeschort tot 2018, de onrust onder zzp’ers en opdrachtgevers wordt er niet minder om. Daarom heeft een werkgroep met ambtenaren van verschillende ministeries voorstellen bedacht voor het kwalificeren van de arbeidsrelatie om zo de Wet DBA vlot te trekken. Het volgende kabinet gaat aan de slag met de 10 aanbevelingen uit het rapport.
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat driekwart van de werkgevers vindt dat de financiële gezondheid van werknemers een belangrijk onderdeel van het HR-beleid is. Ook wil 80 procent van de werkgevers werknemers met geldproblemen graag ondersteunen. Tegelijkertijd vindt een derde van de werkgevers financiële problemen van werknemers een reden een contract niet te verlengen. Zorgelijk aldus het Nibud. Een werkgever kan pas echt goed helpen als de werknemer niet meer bang is om vanwege schulden ontslagen te worden.