Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de registratie van meldingen over agressie tegen ambtenaren, maar vullen deze taak verschillend in. Hierdoor is er geen betrouwbaar landelijk beeld van agressie en geweld tegen functionarissen met een publieke taak.
In het cao-overleg is de focus op de korte termijn komen te liggen ten koste van afspraken voor de lange termijn. De nadruk van de vakbonden op het maken van loonafspraken zet investeringen onder druk, óók investeringen in medewerkers. Vooral het gebrek aan aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit gaat op termijn ten koste van de kracht van de economie. Dat schrijft werkgeversvereniging AWVN in haar eindevaluatie van het cao-jaar 2023.
De werkgever is verplicht om maatregelen te nemen om gezondheidsschade door werken in de kou te voorkomen. Dat gaat natuurlijk vooral op voor medewerkers die buiten werken. AWVN zet alle regels op een rij.
Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli 2024 met 1,2 procent omhoog en wordt daarnaast geïndexeerd. De spoedwet die daarvoor nodig is, is naar de Tweede Kamer gestuurd.
Of en hoeveel hun salaris straks omhoog gaat in de nieuwe cao is nog onduidelijk, wel krijgen rijksambtenaren volgend jaar hoogstwaarschijnlijk zeer duurzame arbeidsvoorwaarden. Van een groenere werkomgeving tot voordeliger openbaar vervoer.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en moet werknemers, klanten en cliënten tegen seksuele intimidatie beschermen. Uit recente oordelen van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat werkgevers nog niet altijd op de hoogte zijn van deze zorgplicht, of weten hoe ze het moeten aanpakken. In dit artikel gaat het College in op de verantwoordelijkheden van werkgevers en krijg je praktische tips en voorbeelden uit recente oordelen.
Nederlandse HR-professionals zijn niet goed op de hoogte van de actuele en toekomstige wet- en regelgeving binnen hun vakgebied, inclusief ontwikkelingen die zich voordoen in 2024. Zo blijkt er veel onduidelijk te zijn over welke wetten er in 2024 van kracht zullen zijn en over wat deze wetten precies inhouden.
Het gat tussen de tarieven van mannen en vrouwen die werken als zelfstandig professional is gedicht. Er is geen significant verschil meer in uurtarief tussen mannen en vrouwen wanneer gecontroleerd wordt voor relevante (achtergrond)kenmerken zoals leeftijd, werkervaring, opleidingsniveau, vakgebied en aantal werkuren anno 2023.
Het kerstpakket van de baas kost dit jaar gemiddeld €45 – liefst duurzaam, maar niet te duur. Ook is 36 procent van alle werkende Nederlanders bereid om dit jaar zijn of haar kerstpakket te doneren. Tegelijkertijd is een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders nog altijd zeer gehecht aan het eindejaarsgeschenk.
Kennisinstituut Movisie lanceert een gratis web app: ‘Grenzen op het werk’. Deze app helpt je bij het herkennen en bespreken van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Je kunt het gebruiken om een situatie te beoordelen. Ook krijg je concrete tips over hoe je het gesprek kunt aangaan.