De beloning van zelfstandigen stijgt sneller dan van werknemers. Dat blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Zelfstandigen profiteren eerder en sterker van de economische groei en de daarmee samenhangende krapte op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen verdienen inmiddels per uur al 15% meer dan in 2013, voor werknemers is dat ruim 5%.
78 Procent van de Europese overnemende partijen bij fusies en overnames slaagt erin om via doelgerichte regelingen minimaal 80 procent van de werknemers te behouden. Daarmee doen de bedrijven het beduidend beter dan in 2014 toen slechts 68 procent deze drempel behaalde. Mogelijk komt dit doordat de belangrijkste medewerkers en leidinggevenden al in een eerder stadium betrokken worden.
Scholen in het primair onderwijs (het basisonderwijs en speciaal onderwijs) kunnen komend schooljaar invalkrachten die invallen voor zieke leraren meerdere contracten achter elkaar aanbieden. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft vooruitlopend op een wetswijziging een verzoek van de werkgevers en werknemers hiervoor positief beoordeeld.
Secundaire arbeidsvoorwaarden als verlofdagen, reiskostenvergoedingen of een betaalde opleiding van de zaak worden steeds belangrijker, maar vooralsnog geeft de hoogte van het loon toch nog steeds de doorslag. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Pay for People onder meer dan duizend Nederlanders.
Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Alle werkgevers samen hebben weer ruimschoots meer banen voor mensen met een arbeidsbeperking gemaakt dan is afgesproken. Op het pad hier naartoe stonden de werkgevers vorig jaar voor 33.000 extra banen aan de lat. Dat zijn er bijna 37.000 geworden. Werkgevers van de overheid hebben hun doelstelling opnieuw niet gehaald; wel hebben zij het aantal extra banen in een jaar tijd bijna weten te verdubbelen.
Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een aantal maatregelen genomen om knelpunten in de uitvoering van de sectorindeling in de premieheffing voor de WW, ZW en WGA aan te pakken. Deze zijn per direct ingegaan. Ook heeft de ministerraad er mee ingestemd om de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor advies naar de Raad van State te sturen.
Nederlandse werknemers kijken anders naar salaris en vergoedingen dan Europese collega’s. Slechts 39% geeft aan dat salaris en vergoedingen een motiverende rol spelen op het werk, vorig jaar was dit nog 42%. Hoewel salaris daarmee nog steeds de grootste rol speelt, hechten Nederlanders een stuk minder waarde aan het salaris dan hun Europese collega’s (47%). Enkel de collega’s in Zwitserland hechten nog minder waarde aan hun beloning.
"De cao’s die in 2018 worden afgesloten, zijn te weinig gericht op de toekomst. Er wordt veel te weinig afgesproken over investeringen in de kwaliteit van de beroepsbevolking voor de lange termijn. Voorzover in cao’s wél toekomstgerichte afspraken worden gemaakt, zijn die vooral kostenverhogend." Dat stelt directeur Gerard Groten van werkgeversvereniging AWVN.
Om hun werknemers tevreden te houden, moeten werkgevers hun portemonnee trekken. 44 Procent van de hoogopgeleiden heeft namelijk een 13e maand als arbeidsvoorwaarde bovenaan het wensenlijstje staan. Werknemers zijn overigens wel tevreden met hun huidige arbeidsvoorwaarden, deze geven zij gemiddeld een 7,2. Dit blijkt uit het jaarlijkse Intermediair Imago Onderzoek onder ruim 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders.