Ondernemers moeten met een eenvoudige online tool risico’s voor werknemers zoals arbeidsomstandigheden en hygiëne kunnen inventariseren en oplossen. Dat is één van de voorgestelde maatregelen om ondernemen makkelijker te maken. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK), en Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) hebben de twee rapporten voor verbetering van regelgeving in het MKB in ontvangst genomen.
Een werknemer bij een bedrijf dat industriële verpakkingen maakt, meldde vanaf maart 2010 op verschillende niveaus bij zijn werkgever dat de verpakkingen mankementen vertoonden. Bij vervoer van gevaarlijke stoffen zou dat gevaar voor de veiligheid of het milieu op kunnen leveren. De werkgever deed onderzoek. Bij de uitkomst daarvan kon de werknemer zich terecht niet neerleggen. Hij werd uiteindelijk ontslagen als gevolg van de melding die hij deed.
Groen kan goed doen. Dat blijkt ook maar weer eens uit een onderzoek door de University of Michigan. Zij adviseren voor stedelingen een dagelijkse dosis natuur van minstens 20 minuten.
Een beleidsmedewerker bij een gemeente die in 2005 en 2006 een misstand meldde bij zijn werkgever (de gemeente) over het illegaal storten van grond uit sloten en bermen op een gesloten gemeentelijke stortplaats, is geen 'klokkenluider' volgens de Wet Huis voor klokkenluiders. Zijn ontslag in 2009 was het gevolg van een verstoorde arbeidsverhouding. Het Huis ziet geen causaal verband met de melding over het storten van de grond.
Vergaderen, administratie en e-mail ervaren mensen als notoire tijdvreters. Maar de productiviteit op de werkvloer kan ook flink onder druk komen te staan door afleiding van collega’s. Een grote groep medewerkers wordt één tot vijf keer op een dag gestoord door collega’s (32%).
71 procent van organisaties in Nederland heeft moeite met het werven van flexibele arbeidskrachten en medewerkers voor onregelmatige en ploegendiensten. Dat betekent dat slechts drie op de tien organisaties erin slaagt om een flexibele workforce te vinden. Daarnaast geeft 67 procent van de Nederlandse werkgevers aan te worstelen met het behouden van deze flexibele arbeidskrachten. Met alle gevolgen van dien: een tekort aan arbeidskrachten kan zorgen voor 14 procent minder bedrijfsgroei en 14 procent minder productiecapaciteit.
De hoeveelheid werknemers die stress ervaren neemt elk jaar toe. In 2018 had ruim 17 procent van de werknemers met burn-outklachten te maken, in 2016 was dat 16 procent zo blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO.
Onbetaald overwerken is op de Nederlandse werkvloer aan de orde van de dag. Een ruime meerderheid (54%) van de werknemers maakt wekelijks overuren zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit sluit aan bij het beeld in andere Europese landen, waar gemiddeld een nog iets hoger aantal mensen onbetaald overwerkt (60%). Gemiddeld zeggen Europese werknemers bijna 5 uur per week (4u 47min) over te werken. Ondanks de vele aandacht voor de risico’s van een te hoge werkdruk, maken werknemers dus op grote schaal uren in eigen tijd.
Leden van de vaste commissie voor sociale zaken en werkgelegenheid hebben tal van vragen aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gesteld over de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De vraag is nu of hij de nieuwe wet tijdig door de Eerste Kamer krijgt zo bericht het FD.
Momenteel hebben Nederlandse ouders recht op 6 maanden onbetaald ouderschapsverlof. Het Europees Parlement heeft echter een richtlijn aangenomen van 2 maanden betaald verlof voor beide ouders. Het kabinet geeft hier gevolg aan.