In Europa en de Verenigde Staten vindt maar één op de tien werknemers dat zijn of haar baan perfect is. Vijftien procent gelooft niet eens dat de perfecte baan bestaat. Bij driekwart leeft de hoop dat ze de perfecte baan in de toekomst vinden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van het vacaturenetwerk Monster onder bijna 50.000 werknemers in Europa en de Verenigde Staten.
De laatste maanden was het ziekteverzuim wat lager dan een jaar geleden. Dit is opvallend omdat er nu al een griepepidemie is geweest, terwijl die vorig jaar nog moest beginnen. Arboned stelt dat de economische crisis de oorzaak is van het lagere verzuim. Dit meldt Intermediair.
Energieconcern Nuon komt op termijn volledig in handen van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall. Met de fusie zorgen de twee energieconcerns voor een sterkere concurrentiepositie. Wat betekent dit voor de medewerkers en HR?
De pensioenlasten voor duizenden Nederlandse niet-beursgenoteerde bedrijven vallen vanaf dit jaar lager uit. Dat komt omdat de Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ) een reeks van versoepelingen en vereenvoudigingen van de huidige verslaggevingseisen heeft vastgesteld.
Een tiende deel (650.000 mensen) van de Nederlandse werknemers beschouwt zichzelf als slachtoffer van pesterijen op het werk. 100.000 werknemers (1,4 procent van de beroepsbevolking) geven aan dat collega's hen structureel pesten.
Onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat zien dat het gebruik van de formele kinderopvang nauwelijks afhangt van het aantal uren dat vaders werken. De werkweek van moeders heeft wel effect. Moeders die veel werken, maken meer gebruik van formele kinderopvang dan moeders met een kleine werkweek.
Rechtspraak is niet altijd eenduidig. Dat blijkt wel uit het feit dat twee rechters over dezelfde rechtsvraag met een verwijzing naar dezelfde Aanbeveling een ander oordeel geven.
Wat is de rechtsgeldigheid van een proeftijdbeding in een niet getekende arbeidsovereenkomst? Hierover boog zich de kantonrechter te Amersfoort.
Hoewel de hoogte van een ontslagvergoeding in absolute zin buitensporig kan lijken, kunnen onderliggende factoren alsnog leiden tot de verplichting tot betaling van die vergoeding. Een dergelijke zaak speelde onlangs bij de kantonrechter te Amsterdam.
In 2005 besloot de regering om de fiscale facilitering van de VUT af te schaffen. In deze zaak had de werkgever daarop met de ondernemingsraad afgesproken dat ook in zijn bedrijf de VUT werd afgeschaft, maar niet alle werknemers waren het hiermee eens. Zij kregen geen enkele vorm van compensatie voor het verlies van de arbeidsvoorwaarden. De rechter bepaalde dat de werkgever de regeling niet zonder akkoord van deze werknemers mocht afschaffen.
In deze live online masterclass van een halve dag leer je hoe je een dossier opbouwt en een specifiek verbeterplan opstelt bij disfunctioneren van een medewerker. Inclusief wettelijk kader ontslagbeoordeling